Što vaša djeca jedu dok su u školi?

Učionica
Jer, nije važno samo jedu li, nego i što jedu na odmoru. Činjenica je da se učenici koji ne idu u produženi boravak i nemaju „obrok na žlicu", uglavnom hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj pretile djece u porastu.

Karijes je propratni efekt ove pojave, a još je veći problem što se djeca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna - bitne „stavke" u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na satu pospani, nemaju dovoljno energije...

Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pozornost na ishranu djece i tijekom boravka u školi. Stručnjaci savjetuju da, pogotovo u nižim razredima, učenici ponesu obrok od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vrijeme za sendvič s tunjevinom, šunkom ili pečenicom (najbolje domaćom) i povrćem u integralnom kruhu, a zdrav „paketić" bi svakog dana trebao sadržavati po jednu ili dvije voćke.

Nema greške ni s jogurtom - običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcij, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu obroka. Umjesto gaziranih pića koja se najčešće mogu vidjeti u učeničkim torbama, mame i tate bi morale znati da je boca obične vode daleko zdravija.

Klinci će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu pizzu i piju coca-colu, a oni domaći sendvič i voće. Ali, to ne znači da ih roditelji ne mogu uvjeriti u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno lijepo im objasniti zašto je važno pravilno se hraniti.

B92