Što to zubi otkrivaju o njegovom 'ponosu'?

zubi, zdravlje, muški ponos, zubi, bijeli zubi, pranje zuba
Istraživanje je dokazalo da je čak 80 posto ispitanika s erektivnom disfunkcijom imalo i paradentozu, najčešću bolest usne šupljine poslije karijesa.

Kako paradentoza utječe na erektivnu disfunkciju? Kod paradentoze zubno meso povlači se sa zuba stvarajući duboke 'džepiće' u kojima se nakupljaju bakterije i šire se na kost koja okružuje zub.

Bolest može rezultirati kroničnom upalom koja pak može oštetiti muškarčev endotel, tanki sloj ćelija koji se nalazi u kardiovaskularnom sustavu čija je uloga smanjenje turbulencije protoka krvi, uključujući i dio u penisu.

Posljedica toga može biti nepravilan protok krvi, odnosno nemogućnost doživljavanja erekcije.

Ukoliko je paradentoza uznapredovala muškarac će možda trebati i izvaditi zub koji je zahvatila upala. Također, možda će biti neophodna i operacija zubnog mesa kako bi se smanjili džepići i obnovio dio izgubljene koštane mase.
Ako je pak bolest otkrivena u ranoj fazi, dovoljno će biti nekoliko puta očistiti džepiće kod stomatologa. Nakon toga, muškarac bi trebao povratiti svoju seksualnu funkciju (osim ako, naravno, uzrok disfunkcije nije nešto drugo).

Paradentoza se može spriječiti čišćenjem kamenca kod stomatologa najmanje svakih šest mjeseci, pranjem zuba dvije minute dvaput dnevno s pastom koja sadrži fluorid i čišćenjem zubnim koncem jednom dnevno.

zadovoljna.hr