Što sve (ne)smijemo imati u kućnoj ljekarni?

lijekovi, zavod, lijekovi, aspirin, lijek, mlijeko, leukemija, lijek, stručnjaci, lijekovi, lista lijekova, ZHŽ, Čapljina, pokušaj samoubojstva, lijekovi, lijekovi, zdravlje, RAK, lijek, kuća, lijekovi, ljekarna, RAK, uzročnici, lijek, RAK, skrivanje
Hrvatska, prema podacima Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike, spada u europske zemlje s relativno visokom potrošnjom antibiotika, a tablete protiv bolova piju se na dnevnoj bazi. Što sve imamo u kućnoj ljekarni i smijemo li ljekove uzimati bez savjetovanja s liječnikom ili farmaceutom provjerili su na portalu zadovoljna.hr.

Upravo odlazak liječniku je ono što većina izbjegava i radije odabire takozvano samoliječenje, a liječnici i farmaceuti upravo to navode kao najveću pogrešku.

Dakle antibiotici nisu lijekovi koje mora sadržavati kućna ljekarna, u njoj morate imati pribor za prvu pomoć, sredstvo za skidanje temperature, toplomjer i analgetik protiv bolova.

A ovo su pomalo bizarni kućni lijekovi koji stvarno djeluju!

VOTKA - protiv neugodnog mirisa stopala
Votka sadrži visok postotak alkohola, koji uništava bakterije i gljivice zaslužne za neugodne mirise te isušuje vlagu na koži stopala koja djeluje pogodno za razvoj bakterija i tako sprečava njihovo vraćanje.

No votka ne djeluje na bakterije stopala kroz probavni sustav, nego tako što ćete je nanijeti na komad tkanine ili vate kojom ćete zatim obrisati kožu stopala.

SODA BIKARBONA - protiv urinarnih infekcija
Lijek sastavljen od jedne četvrtine žličice sode bikarbone pomiješane s otprilike dvije litre vode (svakodnevno, kroz nekoliko dana) mogao bi pomoći kod problema s urinarnim traktom. Naime, soda bikarbona čini okružje u mjehuru više lužnatim, što bakterijama smanjuje mogućnost širenja.

VODICA ZA USTA - protiv žuljeva
Neugodnih se žuljeva možete riješiti lako i bezbolno. Jednostavno namočite komadić vate vodicom za ispiranje usta i tri puta dnevno lagano natapkajte na mjesto gdje se nalazi žulj. Vodica će isušiti tekućinu ispod kože te ćete tako izbjeći pucanje žulja i neugodne rane.