Što se stvarno događa u tijelu kada vam je sila na WC, a trpite? - 16.01.2016

mokrača, mokračni mjehur, odlazak u wc, wc, odlazak u wc, wc školjka, javni WC, greške, najčešće greške, nekontrolirano mokrenje, poboljšava mokrenje, Tegobe pri mokrenju, kontrola mjehura, mokrenje, tegobe s mokrenjem

1. Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre mokraće prije nego će osjetiti da mora na WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići mjehura čvrsto se stišću kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćnu cijev. No, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odgađate odlazak na WC i ako trpite predugo.

'U tom slučaju, zbog slabljenja mišića mjehura, može se razviti urinarna retencija (nemogućnost da se mjehur isprazni u potpunosti) te postoji povećani rizik od infekcije.

Mjehur može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće što povećava rizik od upale mjehura ili mokraćovoda', kaže dr. Nives Tarle Bajić.

3. Kada nam je jako sila na WC svi govorimo 'puknut će mi mjehur', ali vjerojatnost da će se to dogoditi ekstremno je mala. Puno je veća vjerojatnost da ćete se upiškiti u gaće kada više nećete moći trpjeti nego da će vam puknuti mjehur.

'I u tim izuzetno rijetkim slučajevima, pucanje mjehura uglavnom se događa ako je mjehur već oštećen, primjerice nakon povrede zdjelice', ističe dr. Tarle Bajić.

U rijetkim slučajevima mjehur može puknuti i kod zdravih osoba, primjerice ako osoba popije puno alkohola koji poremeti signale koje nam mozak inače šalje kada moramo na WC.

Izvor: zadovoljna.hr