Što se doista nalazi u McDonald’sovim krumpirićima?

McDonald's, Mostar, McDonald's, kalorije, McDonald's, Sarajevo, buregdžinica, krompiri, mc donalds, Sastojci, mc donalds, novčani problemi, McDonald's, jelo, javnost
No jeste li se ikada zapitali što se to točno nalazi u tim krumpirićima što ih čini tako neodoljivima?

Krumpiri. McDonald's koristi sortu krumpira russet burbank koja ima lijep ovalni oblik i dobru kombinaciju škroba i šećera. Višak šećera može uzrokovati nastanak smeđih mrlja na krumpirima zbog pretjerane karamelizacije, a to pak daje okus zagorenosti, a i ne izgleda baš lijepo. Stoga se u McDonald'su za svaki slučaj oguljeni krumpir blanšira prije rezanja kako bi se uklonio višak šećera, prenosi wired.com.

Natrijev pirofosfat. Čak i nakon prženja krumpirići mogu poprimiti ružnu boju - željezo u krumpirima reagira s krumpirovim fenolnim spojevima što pak rezultira promjenom boje. Zbog toga se dodaje natrijev pirofosfat čiji fosfatni ioni sprečavaju reakciju iona željeza te krumpir tijekom cijelog procesa zadržava lijepu bijelu boju.

Biljno ulje. Prije su se McDonald's krumpirići pržili u goveđom loju, no potražnja za smanjenjem zasićenih masnoća dovela je do upotrebe biljnog ulja tijekom ranih 90-ih godina. To znači da se sada upotrebljava kombinacija ulja različitog udjela zasićenih masnoća kako bi se dobilo nešto što podsjeća na goveđi loj. Tu je ulje kanole (sadrži oko osam posto zasićenih masti), sojino ulje (16 posto) i hidrogenizirano ulje soje (94 posto). A što zamjenjuje okus goveđeg loja? 'Prirodni okus govedine' koji sadrži hidroliziranu pšenicu i mliječne proteine vjerojatno je izvor tog mesnatog okusa.

Još biljnog ulja. Krumpirići dobivaju dvije doze biljnoga ulja - jednu dozu tijekom prženja u tvornici te drugu dozu tijekom prženja u samoj poslovnici. Tijekom druge ture prženja dodaje se kukuruzno ulje i aditiv naziva TBHQ, koji u velikim količinama može izazvati neugodne pojave u štakora (na primjer, karcinom želuca). McDonald's koristi ovo ulje za sve vrste prženja, stoga obično stoji u velikim bačvama, što pak znači da se lako može užegnuti ako kisik razgradi vodik od lipida, a TBHQ djeluje kao antioksidans.

Dekstroza. Uranjanjem krumpirića u dekstrozu, poznatu i pod nazivom glukoza i grožđani šećer, omogućuje sladilo koje je uklonjeno iz krumpira blanširanjem na samom početku. Rezultat je homogeni vanjski sloj koji se ravnomjerno karamelizira, a na krumpiriće se dodaje još šećera umakanjem u kečap.

Sol. Krumpirići se posole netom nakon prženja, a dodavanjem kečapa dobiva se hedonistička kombinacija masti, soli i šećera.

Net.hr