Što otkriva tvoja boja podočnjaka?

podočnjaci, Tamni kolobari, Nasljeđe, znak upozorenja, Provjeri bubrege i jetru, podočnjaci, ishrana, kreme, sunčane naočale, ljepota, lice, savjeti, podočnjaci, načini, podočnjaci
Podočnjaci anemičnih osoba su tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti. Neki liječnici smatraju da podočnjaci nisu samo estetski nego i zdravstveni problem i treba ih ukloniti ako pacijentu predstavljaju problem ili štete vidu.

Tamni kolobari ispod i oko očiju, kapci koju su nadraženi, osjetljivi na dodir, crveni, natečeni ili im je koža toliko istanjena da ni uz njegu najfinijim pripravcima nikako ne mogu izgledati poželjno. Ovo je sve češći problem jednako zastupljen u muškaraca i žena, no dame to više zabrinjava pa je na njihovu licu ova estetska i zdravstvena poteškoća manje vidljiva, piše u mjesečniku Moje Zdravlje.
Nasljeđe ili znak upozorenja?

Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem ili disbalans. Oni mogu biti i prvi pokazatelj neke ozbiljnije bolesti. Upravo zbog toga valja obratiti pozornost na njih i razlikovati ih po obliku, boji, zadebljanosti. Neke su od bolesti na koje će, među ostalim, uputiti i podočnjaci problemi su s bubrezima, ozbiljna anemija, posljedice stresa, kardiovaskularnih bolesti, pušenja, pasivnog pušenja, prekomjernog izlaganja suncu.

Neki ljudi imaju genetsku sklonost pa su od svojih roditelja ili djedova i baka naslijedili sklonost tamnim i otečenim podočnjacima. Možda to nije dovoljno poznato, no odabir hrane i način na koji je jedeš igraju veliku ulogu u nastanku podočnjaka koji se mogu zadržati i duže vrijeme nakon što ovaj problem dovedeš u red. Napravimo razliku i podijelimo podočnjake prema uzrocima nastanka pa ćeš tako moći lakše prepoznati neke od simptoma, ako si među onima koje muči ovaj problem.
Tamni ili natečeni?

Podočnjaci koji su natečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, riječ je o povećanom prodoru krvi izvan stijenke krvne žile u tkivo gdje se razgrađuje. Podočnjake razlikujemo prema pigmentiranosti (intenzitetu zatamnjenja kože), jačini tamne boje, natečenosti, a tu su i podočnjaci kojima je uzrok spuštanje obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih čimbenika. Ako ti se tamni kolobari ispod očiju zadržavaju dulje vrijeme, primjerice nekoliko mjeseci, i k tome se pretvaraju u obješene tamne vrećice, krajnji je trenutak da pregledaš krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje. Anemija ne znači nužno da si smrtno bolesna već da uz željezo u krvi nedostaje i kisik, a željezo je njegov glavni "prijevoznik" kroz krvožilni sustav do svih organa.
Provjeri bubrege i jetru

Zbog svega toga koža na tome mjestu postaje hiperpigmentirana, a kako je riječ o prirodnoj udubini ispod oka, ona nalikuje tamnom kolobaru. Takvi podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tekućine u organizmu. Konzumira li se alkohol u neprimjerenim količinama, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žuto-smeđe izbočine, nalik malim gnojnim prištićima. Riječ je o ksantelazmama koje su posljedica povišenog kolesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu. Mogu upućivati i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitnjače. I alergičari na pelud imaju problema s podočnjacima. Naime, kod njih je čest neurodermatitis zbog kojeg učestalo brišu i trljaju oči zbog osjeta svrbeža, a to pridonosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nježne kože kapaka. Valja ih tretirati blagim kremama i što manje dodirivati prstima i maramicama. Prvi je korak u borbi s podočnjacima dovođenje organizma u balans, dovoljno sna, izbjegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, pravilna prehrana bez nitrata i dodatnih soli, ljutog i začinjenog, umjerene količine alkohola.
Nema dobne granice za zahvat

"Podočnjaci su ne samo estetski nego i zdravstveni problem i treba ih ukloniti ako pacijentu predstavljaju problem ili štete vidu. Korekcija kapaka, kada je riječ o podočnjacima, nema pravila, a kriterij je odabir samog pacijenta ili pacijentice, bez obzira na dob. Blefaroplastikom se uklanja višak kože i masno tkivo tako da se uđe kroz kapak i uklone tri masna jastučića ispod mišića te se zategne prema vanjskom dijelu oka uklanjajući višak kože. Operacija se preporučuje kod uznapredovalih podočnjaka s velikim viškom kože ili velikim prodorom masnog tkiva iz očne šupljine. Tamni podočnjaci bez vrećica nisu dobra indikacija za kirurški zahvat, oni se tretiraju drukčije. U mlađih osoba, dakle onih u dobi do 40 godina koje imaju problema s vrećicama, ulazi se najčešće kroz spojnicu oka bez vanjskog vidljivog reza te se smanjuju masni jastučići. Sve se operacije obavljaju u lokalnoj anesteziji kako bi se zadržao tonus oka i za pacijenta su posve bezopasne. Loše obavljene operacije skidanja masnih naslaga, kada se previše 'otvori' kapak pa dođe do dijagnoze ektropiona jer je previše vidljiv donji dio bjeloočnice, problem je s kojim se često susrećemo i teško ga je korigirati jer je odrezano previše kože", objasnio je dr. Miroslav Kinčl, specijalist plastične kirurgije.

zdravakrava.hr