Što morate znati o sunčanju

S druge strane, mnoge su se stvari promijenile, ljudi se sve kraće i naglo izlažu suncu, a naš imunitet je sve slabiji. I to stvara probleme.

Što morate znati o sunčanju

1. Starenje kože

Za 90 posto znakova starenja kože krivo je sunce, tvrde znanstvenici iz U.S. Environmental Protection Agency. Bore, staračke pjege i obješena koža cijena je koju ćete platiti za preplanulu put koju imate danas.

2. Muškarci dvostruko češće umiru od melanoma

Znate li da samo 51 posto muškaraca koristi kreme protiv sunčanja.

3. Solarij ne pomaže jer je za kožu opasniji od sunca

Temeljni ten koji biste trebali dobiti u solariju uopće ne štiti kožu. Štoviše, tijekom ovog sunčanja dolazi do oštećenja DNK kože.

4. Da, postoji hrana koja štiti kožu

Vaše tajno oružje su antioksidansi: kupine, borovnice, jagode, artičoke, grah, suhe šljive, šljive i zeleni čaj imaju dovoljno potrebnih antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti stanica kože od oštećenja DNK uzrokovanog suncem. I rajčica i lubenica sadrže korisni likopen, ali to ipak ne znači da možete satima ležati na plaži bez zaštitne kreme za sunčanje.

5. Sunčanje može pogoršati akne

Sunce isušuje kožu, ali to uopće ne znači da pomaže kod akni. Zapravo, nakon izlaganja suncu akne se mogu i pogoršati. Može doći do upale, a to direktno pridonosi stvaranju akni.

6. SPF 30 nije dvostruko jača zaštita od SPF 15

Kad su u pitanju SPF brojevi, zaboravite na matematiku. SPF 15 blokira 93 posto UVB zraka, a SPF 30 blokira 97 posto, SPF 50 blokira 98 posto, a SPF 100 čak 99 posto, poručuju iz Američke akademije dermatologa. Nanositi ih treba svaka dva sata, a i češće ako ste se kupali.