Što jesti kod povišenih triglicerida i kolesterola?

željezo, Vegetarijanska prehrana, deficit vitamina C, vitamin c, proteini, folna kiselina, šljive, ntergalne žitarice, voće i povrće, ntegralna riž, sjemenke suncokreta, sezam, sirovo povrće, namirnice, trigliceridi, holesterol, visok nivo holesterola, špinat, maslinovo ulje, Svježe voće, đumbir, prirodni analgetik, lan, kurkuma, maslinovo ulje, ljekovita biljka, Ljekovito djelovanje, crveni luk, smokva, paprika, papricice, ljekovita svojstva, top zimske namirnice, blagodati, trigliceridi, hrana za jelo, izliječenje, liječenje, hrana za jelo, trigleciridi, povrće, voće i povrće, riba
Naime, upravo ste s ovim parametrima u rizičnom području za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, prije svega od ateroskleroze, a potom i od infarkta.
Što učiniti? Zaboravite na bijeli kruh, pečenje na ulju, pečeno crveno meso, prženi krumpir, te kolače i grickalice, kave i gazirane napitke s puno šećera. Upravo su oni glavni krivci (s prehrambene strane) za ovakve alarmantne podatke što se tiče pretjeranog unosa.

S druge strane: nedovoljni unos dijetalnih vlakana (naročito topivih u vodi) (neoguljene jabuke, paprika, rajčica, brokula, cvjetača, kelj, grah, raženi kruh sa sjemenkama, zob, ječam, heljda) , potom nedovoljan unos namirnica bogatih nezasićenim i polinezasićenim zdravim masnim kiselinama (plava riba, lan, maslinovo i bučino ulje) doveli su do konačnog negativnog rezultata za Vaše zdravlje u vidu povišenih masnoća.

Naglasak stavite na mediteransku prehranu; dakle: skuša, srdela, tuna, u kombinaciji s češnjakom, peršinom, ružmarinom neka budu barem 2-3x na Vašem tjednom menu-u za ručak ili večeru. Svakako kombinirajte blitvu, povrće na lešo s maslinovim uljem i masline (ne slane) uz samu ribu.

Kolesterol se može dobro regulirati ako uvrstimo prvenstveno i više zelenastog povrća, primjerice kelja, brokule, šparoge, te naročito artičoke koja stimuliraju lučenje žuči i time doprinose ravnoteži kolesterola u Vašem metabolizmu. Naravno, ako nemate i žučne kamence...
Općenito, koristite gorko povrće, ono je izvrsni detoksikacijski agens (radič, zelena salata, rukola, šparoge, artičoka).

Žumanjak maksimalno izbjegavajte, tj. zabranjen je u svim jelima koja se mogu naći na Vašom stolu (tijesta), isto kao i suhomesnati proizvodi. Izbjegavajte industrijski procesiranu hranu koja može biti bogata trans-masnim kiselinama.

Ako niste na terapiji s lijekovima warfarinima (Marivarin), tada svakako preporučam da uvedete i suplementaciju prehrani s kapsulama omega-3 masnih kiselina (3x 1 uz obrok, EPA:DHA=barem 18:12 po kapsuli), a isto tako pod nadzorom liječnika i ljekarnika možete uzimati kao brže rješenje i učinkovit dodatak prehrani na bazi ekstrakta kvasca crvene riže. U tom slučaju preporučam i suplementaciju s CoQ10 (koenzim Q10), i tada ćete svakako zabilježiti pozitivan pomak.

zdravakrava.hr