Što će dogoditi vašem tijelu ako šećer izbacite iz prehrane?

šećer

Šećer direktno utječe na našu biologiju, piše Well and Good, te nas pretvara u ovisnike jer aktivira centar za nagradu u mozgu, isti onaj centar koji se aktivira kod korisnika kokaina ili heroina. Stimulacija tog područja stalnim konzumiranjem slatkoga prerasta u ovisnost o šećeru.

Detoks od rafiniranog šećera može pomoći kod balansiranja šećera u krvi, poboljšati probavu i smanjiti upalne procese u organizmu. Kada govorimo o detoksu, ne misli se na prestanak konzumiranja svih šećera, već se fokus stavlja na prirodne i zdrave šećere, piše Vecernji.hr

Što će se dogoditi ako prestanete konzumirati rafinirani šećer?

Eliminiranjem procesuiranog šećera i dodavanjem cjelovitih i neprocesuiranih namirnica vaša će se prehrana prirodno promijeniti i tražit ćete nutritivniju hranu poput vlaknima bogatog povrća, zdrave masti, visoko proteinske namirnice i kompleksne ugljikohidrate. To će sve pridonjeti tome da ćete se dulje osjećati siti i nećete imati potrebu za šećerom.

Ojačati ćete svoj imunološki sustav

Može li šećer biti povezan s dosadnom prehladom? Naravno da može, jer previše šećera može zaustaviti stanice koje napadaju patogene u imunološkome sustavu što nas čini podložnijima za prehlade i infekcije. Kada jedete više biljne hrane bogate vitaminima i mineralima zapravo održavate svoj organizam jakim.

Stabilizirat će vam se raspoloženje i podignuti energija

Mnogi ljudi posežu upravo za šećerom kako bi im se podigla energija i nisu potpuno u krivu, ali s jednostavnim rafiniranim šećerom taj efekt traje jako kratko, dok s kompleksnim šećerima taj je efekt ravnomjernije raspoređen i duže traje. Nakon kratkog efekta od rafiniranog šećera dolazi do iritabilnosti pa čak i tuge.

Vaša koža će se očistiti

Kada jedete previše rafiniranog šećera javlja se sistemska upala koja spušta vaš imunitet i povećava rizik od razvoja prištića i akni zbog razvoja bakterija na licu. Ta pojačana upala stimulira hormone za stres poput kortizola koji zatim povećava proizvodnju sebuma (ulje na vašem licu) i daju bakterijama mjesto za razmnožavanje.

Poboljšat će se zdravlje vašeg srca

Prehrana bogata šećerima povećat će rizik za razvojem srčanih bolesti čak i ako je ostatak prehrane baziran na zdravim namirnicama. Istraživanja pokazuju da šećer pogoduje dizanju krvnog tlaka i stimulaciji jetre koja izlučuje masnoću u krvotok i zato je prehrana bogata šećerima toliko štetna za zdravlje našeg srca.

Poboljšat ćete svoju probavu

Previše rafiniranog šećera može hraniti loše bakterije u vašem probavnom sustavu, odnosno gastro traktu koji je odgovoran za regulaciju imunološkog sustava i ključan je za pravilnu probavu. Rast tih baterija može dovesti do probavnih problema, ali i problema s upalama, aknama i bol u zglobovima.