Stiže novi kućni test koji će karcinom u ranom stadiju otkriti za 10 minuta

test

Profesor onkologije na Sveučilištu Kalifornija David Wong kaže kako je moguće detektirati DNA tumora koja cirkulira tjelesnim tekućinama. Taj je postupak poznat pod imenom ‘biopsija tekućina'.

Test sline je sto posto pouzdan i tako jednostavan da ga je moguće obaviti u bilo kojoj apoteci ili čak privatnosti vlastitog doma.

Trenutno znanstvenici koriste test krvi kako bi otkrili rak i to samo ako su već obavili biopsiju i sekvencionirali tumor pa točno znaju koji genetski potpis traže. Iako se na ovaj način može motriti širenje raka, ne može se obaviti početni test. Također, događa se da rezultati ispadnu lažno pozitivni.

Profesor Wong kaže da samo jedna kap sline sadrži dovoljno podataka da je moguća pouzdana dijagnoza čim se tumor razvije. Test je neinvazivan i jeftin (košta stotinjak kuna), prenosi Jutarnji list.

Test će se početi primjenjivati na oboljelima od raka pluća kasnije ove godine, a odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove očekuje se unutar dvije godine.

Profesor Wong se nada kako će test biti dostupan u Velikoj Britaniji do kraja desetljeća i vjeruje da će se tako moći dijagnosticirati i drugi oblici raka poput raka u ustima.
‘Ako je u krvi ili slini prisutan trag tumora, ovaj će ga test pronaći', rekao je profesor Wong.
‘Rano otkrivanje bolesti je ključno za liječenje. Ovaj test mogu izvesti i sami pacijenti kod kuće ili u apoteci.'

Test zapravo traži genetske mutacije u krvnoj plazmi koje ukazuju na tumor. Znanstvenici se nadaju da će uskoro na ovaj način moći detektirati različite vrste raka.