Stigao toplinski val: Vakula otkrio koliko će trajati

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula
Bit će sunčano i toplo, temperature će se kretati oko 35 stupnjeva, a noću se pak neće spuštati ispod 20 °C, kaže meteorolog HRT-a Zoran Vakula. Otkrio je i koliko bi toplinski val u Hrvatskoj mogao trajat, prenosi index.hr.

"Neće biti ekstremno toplo, ali neće baš biti ni prosječna temperatura. U Zagrebu sljedećih 7, 8, 9 dana bit će među najtoplijim razdobljima, ali ne i najtoplije. Bit će to među prvih pet najtoplijih otkako postoje mjerenja u ovom dijelu godine. Ali najvjerojatnije bez rekorda", kazao je Vakula.

Toplinski val koji može djelovati na zdravlje počeo je u većini Hrvatske već danas. Sutra će biti još izraženiji, osobito na Jadranu, a nastavit će se cijeli ovaj tjedan. Liječnici upozoravaju da toplinski val može ugroziti zdravlje i preporučuju mjere zaštite od vrućine.

Koliko će paklen biti današnji dan govori i činjenica da je u Splitu jutros u 7 sati izmjeren 28,1 Celzijev stupanj. Vruće je bilo i u drugim gradovima - u Dubrovniku 28,3 stupnja, u Kninu 25,4 stupnja, na Lastovu 27,5 stupnjeva, na Pagu 26 stupnjeva, u Puli 26,1 stupanj...

Držite se hladovine, pijte dosta tekućine. "Ljeto je - kad će biti ako ne sada", kaže Vakula.

Početak toplinskog vala

U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas će prevladavati sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab, samo povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutro toplo, a najviša dnevna temperatura oko 32 °C, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno sunčano i vruće, uz jutarnju uglavnom između 19 i 22 °C te najvišu dnevnu oko 32 °C.

U gorju i u unutrašnjosti Istre jutarnja temperatura bit će niža od 20 °C, dok će jutro uz more biti toplo, ponegdje i vrlo toplo. Danju će prevladavati sunčano, uz najvišu temperaturu u gorju između 28 i 30 °C, na Jadranu oko 33 °C. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće. Ujutro će puhati burin, danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 20 i 25 °C, najviša dnevna uglavnom između 33 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u malo do umjereno valovitom moru čija je temperatura između 22 i 25 °C.

Na jugu sunčano i vruće uz vjetar dnevne cirkulacije - ujutro burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura uglavnom 33 ili 34 °C, a temperatura mora 24 ili 25 °C.

Meteoalarm je za danas za cijelu zemlju izdao upozorenje žutog stupnja zbog velikih vrućina.

U nastavku tjedna - nastavak toplinskog vala, ponegdje i pljuskovi

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na istoku zemlje, a u srijedu je vjerojatnost za njih povećana mjestimice i na zapadu i sjeverozapadu.

I na Jadranu u nastavku tjedna većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u srijedu, uglavnom u Istri. Vjetar uglavnom slab, u noći i ujutro burin, danju maestral.