Srušen mit o hrani s kojim su nas godinama plašili

UNESCO, mediteranska prehrana, Hrvatsko ministarstvo kulture, Registar kulturnih dobara RH, blagdani, debljanje, blagdan, siječanj, mjesec, hrana, mit, stručnjaci, hrana za jelo, trovanje, hrana, zdravlje, štetnost, hrana, gušterača, popis, kolesterol, zdravlje, kolesterol, zdravlje
Nedavna analiza 45 studija u koju je bilo uključeno preko 600 tisuća ispitanika preispitala je ovu pretpostavku i srušila mit o zasićenim mastima. Analiza je potvrdila kako je način na koji hrana utječe na naše zdravlje kompliciran i višeznačan. "Moramo se fokusirati na hranu, a ne hranjive tvari", rekao je jedan od autora studije, Dariush Mozaffarian s odjela epidemiologije na Harvardu.

Kao jedan od primjera tog problema navodi se neopravdan fokus na kolesterol i njegovu navodnu povezanost s kardiovaskularnim bolestima. U zadnje vrijeme stručnjaci otkrivaju kako razine kolesterola ipak ne utječu jako na naše šanse za obolijevanje od bolesti srca i postoje brojne studije koje to dokazuju.Ideja kako će smanjenje zasićenih masti smanjiti i loš kolesterol počivala je na klimavim idejama. Upravo je to potvrdila ova nova studija, piše IO9.

Rezultati su pokazali kako zasićene masne kiseline nisu povezane s bolestima koronarnog sustava, a unos mononezasićenih masnih kiselina te omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina nije povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Dokazali su kako su za naš organizam najopasnije trans-masti.

Ovo otkriće ne znači da sada možete pohrliti mesu i hamburgerima. Bitno je da pazite na kvalitetu hrane koju konzumirate. Uz dovoljno kretanja, pravilnu prehranu, izbjegavanja cigareta i neaktivnog načina života, osigurat ćete za sebe bolji i zdraviji život.

index.hr