Sprječava srčani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?

luk, zdravlje
Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.

Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Protuupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije

Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.

Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.

Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

porodica-zdravlje.blogspot.com