Spolne bolesti: HPV virus


Postoji preko 70 različitih tipova HPV-a od kojih su tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzročnici premalignih i malignih promjena na stanicama grlića maternice - što čini ovu bolest potencijalno opasnu po život žena. Maligne promjene se ocjenjuju s CIN 1, 2 ili 3(stadiji promjene stanica).

Ovi tipovi virusa također uzrokuju kondilome - kožne, mesnate, bezbolne i mekane izrasline različitih oblika i hrapave površine . Kondilome uzrokuje i nekolicina drugih tipova HPV-a, no oni nisu nužno povezani s malignim promjenama.

Ovo stanje češće prijavljuju muškarci nego žene, vjerojatno zato što su kondilomi vidljiviji na penisu. Međutim, zaražena osoba može prenijeti virus na spolnog partnera čak i ako nema vidljive simptome.

Kondilomi se pojavljuju nakon nekoliko tjedana pa sve do 20 mjeseci nakon infekcije. Kondilomi rastu, a u nekim slučajevima ove se izrasline javljaju u grozdovima (pucanjem kondiloma zaraza se širi se okolno područje)! .

Žene - HPV je dokazani uzročnik malignih promjena koje dovode do raka grlića maternice, kondilomi se pojavljuju na vulvi, unutar vagine, na cerviksu i oko anusa

Muškarci - kondilomi se pojavljuju na tijelu penisa, na prepuciju, glansu i oko anusa.
Kondilomi se mogu pojaviti i u rektumu kao posljedica infekcije putem analnog spolnog odnosa, te u ustima nakon oralnog seksa.

Ako trudnica ima kondilome, postoji opasnost da se infekcija prenese na njezino novorođenče tijekom porođaja. Kondilomi se mogu liječiti na različite načine, najčešće propisanim tekućim kemikalijama imikvimod, podofilin ili kondiloks, koje se koriste na vanjskim dijelovima genitalija direktnim nanošenjem.

Terapija se ponavlja dok kondilomi ne nestanu. Također se koristi krioterapija, kod koje se kondilomi uklanjaju zamrzavanjem ili elektrokoagulacija, kojom se spaljuju.

Postoje i laserski tretman, kirurško uklanjanje, ubrizgavanje interferona u svaki kondilom (protein koji stimulira tjelesnu imunost na dotični virus). Usprkos terapiji,
HPV infekcija ne može se u potpunosti izliječiti i kondilomi često ponovno izbijaju.
Žena koja ima kondilome, ili čiji partner ima ovu infekciju, trebala bi napraviti PAPA-test minimalno jednom godišnje radi kontrole stanica cerviksa. Ljudima se često savjetuje da izbjegavaju spolne kontakte kad su kondilomi vidljivi.

No, budući da se može se prenijeti čak i ako osoba nema kondilome, ostaje opasnost da se zarazi spolni partner. Da bi se kratkotrajno spriječilo ponovno izbijanje kondiloma, treba koristiti kondome ili femidome 12 tjedana nakon što se okonča terapija, ali to nije potpuna zaštitu budući da ne može uvijek prekriti cijelo zahvaćeno područje.

Liječenje je dugotrajno, psihofizički teško i skupo, a potpuno izlječenje za sad ne postoji.

Ukoliko se rano uoče rutinskim PAPA-testom maligne promjene - terapija je mnogo bezbolnija i smanjuje se šansa nastanka raka grlića maternice, koji može u kasnijim stadijima metastazirati i skriviti smrt. Preporučljivo je svakoj ženi da napravi PAPA-test ! jednom godišnje.

edusex.org