Spolne bolesti: Gonoreja

Infekcija se obično ograničava na mjesto ulaska bakterije (prve manifestacije često su grlobolje ili upale anusa), no može se raširiti krvotokom do ostalih dijelova tijela, kao što su zglobovi, srčani zalisci, mozak.

Žena - infekcija se može raširiti iz vagine u jajovode, a posljedica je upala organa male zdjelice. Ako se ne liječi, zbog ovog poremećaja žena može postati neplodna.
Muškarac - može dovesti do upale testisa i pasjemenika, može biti uzrok i upale prostate ili mokraćnog mjehura. Iako rijetko, gonoreja u muškaraca može izazvati strikturu mokraćovoda i tako otežati mokrenje.
Dijete - može se razviti neonatalna oftalmija, jaka infekcija oka koja može imati za posljedicu sljepoću (prijenos pri porođaju kroz rodnicu)
Gonoreja često ne uzrokuje simptome ili su izuzetno blagi, zbog čega osoba može mjesecima nositi infekciju. Ako se simptomi pojave, oni obično postaju očiti 2 tjedna nakon spolnog odnosa sa zaraženom osobom, te bez tretmana jenjavaju nakon 2 tjedna no osoba ostaje zaražena.
U muškaraca simptomi su:


Gnojni iscjedak iz penisa
Bol pri mokrenju
U žena simptomi su:
Žućkasto-zelen gnojni iscjedak iz vagine
Bol pri mokrenju.
Bol u donjem dijelu trbuha.
Neredovito vaginalno krvarenje
Povraćanje i visoka tjelesna temperatura

Infekcija se dokazuje uzimanjem brisa s dijelova za koje se pretpostavlja da su zaraženi te se bris testira na bakteriju. Paralelno se testira i na ostale SPB-i, kao što je klamidija. Po kuri antibiotika gonoreja obično jenjava za 3-4 dana.

Ako se bakterija raširila krvotokom po cijelom tijelu, nužna je terapija intravenskim antibioticima u bolnici. Svi spolni partneri trebali bi se testirati i liječiti, čak i ako nemaju simptoma.

edusex.org