Spinalne frakture kralježaka

Hernija diska, ukočenost, slabosti u ruci ili nozi, simptomi hernija diska, utrnulost, Fizioterapeut, lijekovi, Križobolja, Medicinski tretmani, bolovi u leđima, kralježnica, Bolna kralježnica, osteoporoza, Spondiloza, torakalni sindrom, kralježnica, Bolna kralježnica, Polineuropatija, opstipacija, Skolioza, kralježnica
Spinalni stup sačinjen je od više kralježaka. Spinalne frakture mogu uključivati tijelo kralježnice ili stražnje elemente kralježnice. Stražnji elementi formiraju stražnji zid spinalnoga kanala i pružaju zaštitu kičmenoj moždini. Spinalne frakture mogu se dogoditi zbog nečega dramatičnog, poput pada ili nesreće u prometu, ili (kod pacijenata s osteoporozom) zbog jednostavnoga pokreta kao što je kašljanje ili dizanje ruke. Osteoporoza, gubitak kvalitete kosti, čini kralješke ranjivima na frakture kompresijom. Bol koja je rezultat osteoporotične frakture nije uvijek jaka - ponekad je blaga. Mnogi ljudi mijenjaju ove spinalne frakture s boli u leđima za koju pretpostavljaju da je jednostavno dio starenja. Primarni simptom koji se vidi u kompresijskim frakturama bol je u leđima koja seže od blage do snažne i koja se pogoršava kretanjem. Kada je uključena kičmena moždina, može doći do utrnuća, peckanja, slabosti, disfunkcije crijeva/mjehura ili čak i paralize.

Pregled i dijagnoza spinalne frakture

Prvi korak u procjeni spinalnih fraktura je dobivanje detaljnog pregleda o tome što je uzrokovalo ozljedu. Doktor će izvršiti fizički pregled. Ovo bi moglo uključiti provjeru postoje li otekline, modrice, osjetljivost i ostali znakovi ozljede glave, abdomena i leđa, kao i procjena snage, kretanja i poravnanja ruku i nogu. Neurološki pregled bi, također, mogao biti obavljen. Ovo bi moglo uključivati testove osjetila (temperature, boli i osjetljivosti na pritisak), motornih funkcija (snaga mišića) i refleksa živčanoga sustava. Nadalje, rendgen bi mogao biti potreban pri traženju fraktura ili iščašenja. Često se naručuju CT ili MRI skenovi kako bi se odredio raspon ozljede.

Tretmani za spinalne frakture

Ciljevi tretmana uključuju zaštitu funkcije živaca i obnavljanje poravnanja i snage kralježnice. Opcije liječenja spinalnih fraktura baziraju se na vrsti frakture i drugim faktorima. Ne-kirurške opcije liječenja uključuju nošenje proteze za aktivnosti sjedenja i stajanja 6 do 12 tjedana. Pacijenti bi trebali hodati i obavljati druge vježbe tijekom zacjeljivanja i smiju uzimati lijekove za bol. Ovisno o simptomima i vrsti frakture, operacija bi mogla biti opcija. Za neke frakture bi se mogli koristiti metalni vijci i šipke ili ploče kako bi se kralježnica ponovno poravnala. Za osteoporotične frakture bi se mogla izvesti vertebroplastija ili kifoplastija. Ovo su minimalno invazivne procedure u kojima je cement kosti injektiran u kralježak s frakturom. Važno je raspraviti opcije liječenja s Vašim doktorom pri odlučivanju o tome koji bi tretman bio najbolji za Vas, ako Vam je tretman uopće potreban.