SPAVATE DOVOLJNO ALI SE BUDITE UMORNI? Možda zbog ovih razloga

spavanje
Spavanje je jedna od onih stvari bez kojih ne možemo živjeti. Nedostatak sna može ometati sposobnost vašeg tijela da se oporavi i izgradi mišiće, a može dovesti i do povećanja tjelesne težine i narušavanja funkcije mozga.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se možda osjećate umorno nakon buđenja je taj što se vrlo vjerojatno niste naspavali dovoljno, piše Index.hr

Većini je odraslih ljudi potrebno sedam do osam sati sna u razdoblju od 24 sata, izjavila je dr. Neomi Shah za PopSugar.

Ako nakon buđenja osjećate umor i pospanost, pokušajte za početak odspavati nešto dulje. Ako pak dovoljno spavate, ali se i dalje osjećate neispavano, možda je problem u tome što se budite i po nekoliko puta tijekom noći a da toga niste ni svjesni. Za umor nakon buđenja može biti odgovorna i štitnjača, odnosno njen neuravnotežen rad, što sve skupa može razviti depresiju, objasnila je dr. Shah.

Kada je spavanje u pitanju, važna je i rutina, ističe doktorica.

Pobrinite se da svakog dana u isto vrijeme idete spavati i u isto se vrijeme budite, čak i za vikend. To bi vam moglo pomoći. No bez obzira na rutinu, izbjegavajte konzumiranje alkohola neposredno prije spavanja. Također, izbjegavajte kofein u popodnevnim i večernjim satima. Pijte dovoljno tekućine tijekom dana jer vas dehidracija može učiniti letargičnima, objasnila je.

Ako ste pokušali sve i umor ne prestaje, možda je vrijeme da posjetite svog liječnika