Spašava nas od žgaravice, uklanja mrlje, bijeli zube...

žena, voda, promjene, fizičke promjene, soda bikarbona, pomoć, želudac, puni želudac, jača želudac, Čaj za želudac, hrana
No većinu takvih problema, savjetuju stručnjaci, lako je riješiti i s običnom sodom bikarbonom, koja se posljednjih godina ponovno vraća u modu i sve su brojnije studije o njezinoj dobrobiti za naš okoliš i zdravlje. Kod želučanih problema, mučnine, žgaravice, nadutosti, koji su najčešće uzrokovani brzom hranom, stresom, nekim lijekovima ili probavnim smetnjama, soda bikarbona dobar je prirodni lijek koji pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, a razbija i masne tvari u hrani kako bi se ona lakše probavila, bez pritiska i boli u trbuhu.

Dovoljno je u pola čaše tople vode dodati pola žličice sode bikarbone, promiješati, pričekati da se otopi i popiti, a kao još učinkovitija mjera preporučuje se i da se u takvu otopinu doda i žlica alkoholnog ili jabučnog octa te, nakon nekoliko minuta, kad se smire mjehurići, popije naiskap.

Oprezno kod djece

I sok iz dva limuna s pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda pomoći će kod ublažavanja boli u želucu ili pak urinarnih infekcija. Ipak, nemojte sodu davati djeci mlađoj od pet godina, a izbjegavajte je i ako patite od zatajenja srca, oštećenja bubrega, ciroze jetre te u slučaju da uzimate kalcij kao dodatak prehrani.

Kemijski, soda bikarbona je natrij-hidrogen karbonat. Taj bijeli prah bez mirisa, blago lužnatog okusa, obično nalazimo u prašku za pecivo, osvježavajućim granuliranim napicima, šumećim tabletama, pepermint i sličnim komprimiranim bombonima... Još su naše bake sodu koristile pri izradi kruha te prhkih tijesta za kolače, umjesto praška za pecivo, kako bi bila što rahlija, ili pak za omekšavanje graha, soje, slanutka tijekom procesa namakanja, dok je kao lijek koji širi krvne žile i lakše otpušta kisik u organe sodu poznavali još u starom Egiptu.

Povišenje pH vrijednosti urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a smatra se kako osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i gihta. No, oprezno. I soda ima ograničenu primjenu konzumacije - dva tjedna, a nije naodmet posavjetovati se i s liječnikom prije upotrebe.

Za odvode, prehladu...

U narodnoj "medicini" soda se primjenjuje i za olakšavanje simptoma gripe, prehlade, kod gljivičnih oboljenja, alergija, bubrežnih bolesti, dok neki, poput talijanskog onkologa Tullija Simoncinija, smatraju kako je terapija sodom bikarbonom i jedna od najdjelotvornijih metoda borbe protiv raka.

Tvrdi kako je prisutnost gljivice Candida albicans u kombinaciji s drugim faktorima okidač za formiranje i širenje tumora, no primjena sode bikarbone u svrhu povećanja lužnatosti u krvi uspješno uništava candidu. U svakom slučaju, kao korisnu i jeftinu namirnicu sodu bikarbonu je dobro imati u kući jer provjereno uklanja tvrdokorne mrlje, tjera kukce, služi kao prirodni dezodorans... Mrlju na tepihu najbolje je natopiti octom, posuti sodom i ostaviti da djeluje najmanje pola sata. Soda u deterdžentu za pranje rublja omekšat će tvrdu vodu i izbijeliti rublje.
kožna sjedala Ne čekajte Imate kožna sjedala? Ovo odmah morate početi raditi

Polovica limuna namočenog u sodu eliminirat će neugodne mirise u hladnjaku. WC školjku, kadu i umivaonik lako je očistiti prirodnim dezinficijensom od sode bikarbone i octa koji treba ostaviti desetak minuta da djeluje, a zatim istrljati i isprati. Šalica sode bikarbone u perilici suđa koju ćemo upaliti "na prazno", ne samo da će očistiti zaostalu prljavštinu i osvježiti perilicu nego uspješno "riješiti" i kamenac.

Pola šalice sode bikarbone i pola šalice octa, koje ćemo ostaviti da djeluju 15 minuta pa zaliti kipućom vodom, osvježit će odvod. U kombinaciji s limunom, soda se kao antimikrobna smjesa može koristiti za čišćenje lica i ublažavanje upalnih procesa na koži poput akni i bubuljica. Isto vrijedi i za kombinaciju sode i meda. Sa sodom bikarbonom mogu se izbjeljivati i zubi, no pazite da ne pretjerate jer može oštetiti zubnu caklinu.

1. Želučane tegobe

Sok iz dva limuna s pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda pomoći će kod ublažavanja boli u želucu.

2. Tvrdokorne mrlje

Kod mrlja od kave i čaja pola šalice sode pomiješajte s litrom vode i natopite tkaninu. Za teže mrlje ostavite da djeluje preko noći.

3. Problemi s aknama

Nisu potrebne nezdrave kemikalije. Pomiješajte malo sode bikarbone i meda te utrljajte na lice, ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim isperite.

4. Čišćenje odvoda

Uspite pola šalice sode bikarbone i pola šalice octa u odvod. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim pustite kipuću vodu i isperite.

5. Žuti nokti

Nakon dugotrajnog laka nokti će ostati žuti. Žutilo i lak skida se mješavinom malo sode bikarbone i odstranjivača laka s noktiju.

6. Bujnija kosa

Dodajte šamponu malo sode bikarbone i promiješajte. Soda će pomoći ukloniti nečistoće, a kosa će biti lakša i bujnija.

7. Izbjeljivanje zubi

Pomiješajte sodu, jagode ili lišće metvice i limunov sok i time iščetkajte zube. Ne pretjerujte. Dosta je dva puta tjedno.

8. Prašak za pecivo ili soda

Ako na 500 g brašna dolazi jedna žličica praška za pecivo, onda je za istu količinu brašna dosta pola žličice soda bikarbone.

Vecernji list