Šok za organizam: U samo 6 sati temperatura pala 13 stupnjeva

mobitel zima
...bilo da su u pitanju djeca ili starije osobe, zdrave osobe ili kronični bolesnici. Jesen je donijela i viroze. Stomačne najčešće.

Kako javlja N1 u sarajevskoj Hitnoj pomoći je mirna noć, no ne i dani. Pacijenti se žale na stomačne, urinarne i respiratone tegobe. Ništa neuobičajeno za ovo doba godine kažu liječnici.

"Došlo je do blagog porasta pacijenata s povećanim krvnim tlakom, nešto češće se javljaju asmatičari, kojima ne pogoduje kiša i vlažno vrijeme, u maglama. Javljaju se u dosta velikom broju pacijenti sa stomačnim tegobama", kazala je Dr. Jasmina Hanjalić.

Česte oscilacije temperatura i početak škole kombinacija su koja izaziva lančane viroze. Promjene vremena su nagle.

"Često se događa da prelazimo iz izrazito topih u izrazito hladne dane u tijeku 24 sata. Primjerice 24. rujna u jutarnjim satima temperatura je bila 20 stupnjeva, morali smo biti u kratkim rukavima, a za samo 6 sati kasnije temperatura je pala na 6-7 stupnjeva i trebala je jakna. Organizam se teško navikava na takve promjene", objasnio je Nedim Sladić, meteorolog.

Osim na zdravlje česte promjene vremena utječu i na raspoloženje. Čak 30 posto bh. građana su meteoropate, tvrde liječnici.

"Ja se osjećam kao i ovo vrijeme. Ujutru kada ustanem, vidim sunce, ja sam vesela, mogu kavu piti i vani. Tako da utječu", kazala je jedna prolaznica.

"Ne utječu gospođo ništa vremenske prilike. Ja ustanem pozitivan svako jutro, treniram redovito, pijem vino, jedem ribu i eto", dodao je njezin sugrađanin.

"Danas sam optimis, juče sam bio deprimiran. To mi sve ovisi od vremena i politike", kazao je jedan umirovljenik za N1.

Mnogo tekućine, vježba, šetnja, odlazak na planinu - preporuke su liječnika u danima koje dolaze. Meteorolozi najavljuju topla jutra i dane. Temperature će dostizati i do 22 stupnja.