Šok u Nizozemskoj: Doktor u klinici za plodnost vlastitom spermom začeo 200 djece!?

Šok u Nizozemskoj: Doktor u klinici za plodnost vlastitom spermom začeo 200 djece!?
Nakon što su se prije nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbaat je odbacivao sve optužbe i odbijao surađivati s onima koji su njegovim (ne)djelima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor s 200 djece preminuo je u travnju 2017. u dobi od 89 godina.

Liječnikova smrt dogodila se mjesec dana prije nego što je 22 djece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a odvjetnik njegove obitelji žestoko se borio protiv bilo kakvog DNA testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

No, sud je sada odlučio da se DNA testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugeriraju da je Karbaat u svom Blijdorp medicinskom centru u Barendrechtu, južno od Rotterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to obznanio.

Sud je odobrio korištenje samo Karbaatove DNA koja je uzeta sa 27 njegovih osobnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti spremljeni na sigurno u očekivanju presude.

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNA veze između Karbaatove legalne djece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele znati jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i nasljednika.

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i nasljednici ne mogu tražiti da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visoku razinu sigurnosti da je 47 djece začeto doktorovom spermom.

U Nizozemskoj djeca koja su rođena uz pomoć sperme donora prije 2004. godine, kad je zakon promijenjen, nemaju pravo znati identitet biološkog roditelja. No, u presudi je rečeno kako Karbaatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka liječnika. Nizozemski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25.

Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia