Smrtonosna bakterija već se širi i otporna je na sve

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov

Više od 50 pacijenata u Velikoj Britaniji zaraženo je novom vrstom bolničkog infekta, opasnom bakterijom otpornom na sve penicilinske antibiotike. Pitanje je vremena kad će se opasni i potencijalno smrtonosni infekt proširiti ostatkom Europe. Ovo je prvi put da se ovakva bakterija pojavila u Europi, ali u Aziji za nju već znaju. Ona stvara enzim otporan na antibiotike. Znanstvenici su ga nazvali NDM-1 (New Delhi-Metallo-1).
Prof.dr Smilja Kalenić s KBC-a Rebro, stručnjakinja za bolničke infekte, kaže kako je opasno to što se ova bakterija i enzim spajaju s bakterijom Escherichijom coli. Nju svi imamo u crijevima, a izađe li iz crijeva može izazvati vrlo teške infekcije, poput jake upale pluća ili trovanja krvi.

Prof.dr. Kalenić ističe kako je nova bakterija otporna na antibiotike iz penicilinske skupine, ali ipak reagira na nekoliko drugih vrsta antibiotika. Samo je kod jednog pacijenta u Velikoj Britaniji nađen oblik otporan na antibiotike iz svih skupina. Ono što nije ohrabrujuće u cijeloj situaciji je što se novi infekt može vezati i s drugim enzimima koji razaraju i one vrste antibiotika koji za sada još pomažu.
To, nasreću, još nije zabilježeno. Od 50-ak britanskih pacijenata, samo 17 bakteriju su donijeli direktno iz Azije, dok su ostali zaraženi u svojoj zemlji.
- Ovaj infekt sigurno će se proširiti dalje.

Nasreću, ne tako brzo poput, primjerice, gripe. Širi se prljavim rukama i predmetima pa ga to usporava - kaže prof.dr. Smilja Kalenić.
Naglašava da je prevencija prvenstveno higijena ruku. Nažalost, u Velikoj Britaniji među zaraženim pacijentima mogu se očekivati i smrtni ishodi. Bakterija je tamo “pokosila” uglavnom djecu i starije. Ali posebno su ugroženi oni koji već boluju od neke teške bolesti, poput karcinoma.

GDJE JE KRAJ OPASNOSTI?
NDM-1 za sada egzistira samo u Escherichiji coli, a strahuje se kako bi se uskoro mogao početi spajati i s drugim, razornijim bakterijama.

izvor: 24sata.hr