Ovo su preporuke za miran san

spavanje

Prije odlaska na spavanje prigušite svjetlost, isključit glazbu i TV i izbjegavaje visoku ili nisku temperaturu u sobi. Ako je potrebno stavite čepića za uši, provjetrite prostoriju prije spavanja, spustite roletne...

Izbjegavaje konzumiranje tekućine nakon 20 sati uvečer, što će smanjiti broj buđenja po noći zbog mokrenja. Posebno se to odnosi na alkohol koji početno smiruje i može olakšati padanje u san, no on se tijekom spavanja počne razgrađivati i izlučivati iz organizma, što izaziva snojenje ili potrebu za odlaskom na WC.

Iako vam se čini kako će vas cigareta prije spavanja opustiti to nije točno. Nikotin je stimulant i svakako ga ne bi trebalo konzumirati, posebno neposredno pred spavanje ili prilikom buđenja po noći.

Ne preporuča se spavanje tijekom dana, osim kratkog odmora od 10-15 minuta otprilike osam sati nakon buđenja. Posebno se to odnosi na ljude koji teško usniju, pa bi oni trebali u potpunosti izbjegavati dnevno spavanje.

Kofein je još jedan stimulant, a nalazi se u kavi, nekim gaziranim sokovima, čaju, čokoladi i različitim lijekovima koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta, pa bi ih trebalo izbjegavati barem četiri do šest sati prije spavanja. Međutim, ljudi koji konzumiraju velike količine kofeina moraju paziti da ne smanje njegov unos odviše naglo, jer to može izazvati glavobolje, te tako onemogućiti san.

Konzumiranje velikih količina hrane neposredno prije odlaska u krevet sigurno će loše utjecati na spavanje. Preporuča se izbjegavanje proteina koje je bolje zamijeniti ugljikohidratima ili mliječnim proizvodima.

Izvor: cosmopolitan.hr