Slomljeno srce: Kako nesretan brak utječe na zdravlje?

Svađa
...bolesti, a česte svađe i problemi u vezi, prema riječima znanstvenika, usko su povezani sa začepljenošću karotidnih arterija koje dovode krv izravno u mozak, prenosi Huffington Post.

"Rezultati studije upućuju na to da kvaliteta i obrasci ljudskih društvenih odnosa mogu biti usko povezani s različitim zdravstvenim problemima, uključujući i bolesti srca", kaže Thomas Kamarck, profesor psihologije na Sveučilištu u Pittsburghu.

"Rezultati ove studije pokazuju kako se povezanosti odnosa u ljubavnim vezama i zdravstvenog stanja mogu uočiti i tijekom najranijih faza razvoja plaka (u karotidnoj arteriji)", dodaje Thomas Kamarck.

Studija je pokazala da osobe koje se nalaze u nesretnim brakovima mogu imati 8,5 posto veći rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na osobe koje se nalaze u sretnim brakovima. Nataria Joseph, voditeljica studije, kaže: "Ova otkrića mogu imati šire implikacije. To je još jedan dokaz da kvaliteta ljubavne veze u kojoj se nalazimo igra važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju. Biološki, psihološki i društveni procesi su u neraskidivoj interakciji te oblikuju opće zdravlje."

U studiji je sudjelovalo 281 zdravih, zaposlenih, sredovječnih odraslih osoba koje su u braku ili žive s partnerom. Interakcija partnera je u studiji praćena svakih sat vremena tijekom četiri dana, a od strane znanstvenika ocijenjena je pozitivnom ili negativnom. U studiji je također izmjerena i debljina karotenoidnih arterija. Partneri koji su bili u lošijim odnosima imali su zadebljane arterije. Iako su nalazi dosljedni po pitanju dobi, spola, rase i razine obrazovanja, autorica studije napominje kako su prilikom studije postojala i određena ograničenja. Naime, svi podaci su bili prikupljeni u jednom trenutku u vremenu, pa stoga uzročnost nije dokazana, iako je uočena snažna veza između zdravlja i odnosa u ljubavnoj vezi.

Znanstvenici napominju da bi liječnici trebali i kao važan element kod pacijenata također proučavati i njihove odnose s partnerima koji u popriličnoj mjeri mogu utjecati na zdravlje pacijenta. Tijekom godina brojne studije otkrile su da osobe u braku dulje žive od osoba koje nemaju partnera. Naime, prethodna istraživanja su povezala brak s nižim rizikom od pojave raka, srčanog udara i pojavom demencije.

No, postoji i dobra vijest za samce. Naime, znanstvenici su otkrili da osobe koje nisu u braku te vode aktivan život također uživaju u brojnim zdravstvenim prednostima.