SLANINA I ČVARCI: Najbolja meza za hladne dane!

Slavonski proizvodi, brendirani proizvodi, autohtoni hrvatski proizvod, kulin ili kulen, slanina, kobasice, čvarci, Atelje kulin Galović, slanina, miris, špek, panceta, slanina, zanimljivosti, slanina, zdravlje, špek, slanina, šećer, šećer i masti, zdravlje, slanina, špek, slanina, užas, strava i užas, slanina, špek, dijeta, slaninske ruže, slanina, suhomesnati proizvodi, doručak, zdravlje, slanina, slanina, čvarci, slanina, zdravlje, prirodne masnoće, kad što jesti, slanina, zdrave masnoće, Zdrave namirnice, slanina

Vrlo je zanimljiva ideja po kojoj slanina i čvarci nisu samo naše omiljene namirnice, nego čak i začini. Zamisao nije sasvim nova. Vrlo se često čak i kožica dimljene slanine u najrazličitijim jelima pojavljuje kao tradicijski začin.

Masna sol

Novost je jednostavna i genijalna. U hladnjaku je uputno stalno držati sitno kosane, odnosno mljevene čvarke i na isti način pretpripremljenu slaninu za koju je poželjno da je u ovom slučaju naglašenije dimljena. Ovakva "začinska" slanina i čvarci prije svega u mnogim jelima zamjenjuju sol, njihova je kulinarska definicija u receptima "masna sol". Počnimo doslovce ab ovo, od jajeta. Jaje na oko, kajganu, poširano ili kuhano jaje ne solimo nego ga pospemo mljevenom slaninom i/ili čvarcima. Radi se dakle o primjenjenim začinima koji odmah privlačnim mirisom iskazuju svoju aromatsku nazočnost koja se potvrđuje u okusu. Druga vrijednost ovih začinskih namirnica je praktična strana. Kada se jednom samelju ili skosaju, oni se vrlo jednostavno primjenjuju, najbolje na koncu termičke obrade ili čak u finalu, za stolom. I konačno, treća je njihova važna pozitivna osobina ekonomičnost. I u manjim količinama poboljšavaju okus velikog broja jela. U tom je smislu za začinsku slaninu i čvarke uputno koristiti najbolje čak i ako su malo skuplji. Bolje je jelo začiniti manjom količinom odlične slanine i čvaraka, nego izdašno s jeftinom slaninom i čvarcima anonimnog ili upitnog rodoslovlja.

Brzo pripremljena jela

Osim korištenja slanine i čvaraka na koncu priprave postoji i obrnuti način u kojemu priprema jela počinje tako da se stave na vruću tavu. Radi se i opet najčešće o brzo pripremljenim jelima, poput jaja na oko, omleta i sličnih ekspresnih receptura. Na vrućoj tavi mljevenoj se slanini i čvarcima u trenutku intenzivira okus. Osim jaja, u ova najbrže spravljena jela spadaju razne tjestenine. Ilustrirajmo to izvedenicom širokih rezanaca, osobito popularnih u Slavoniji. Tek skuhani, ovlaš ocijeđeni rezanci bacaju se na tavu iz koje miriše mljevena kratko prepržena slanina i/ili čvarci. Ova temeljna receptura lako se može nadograditi i obogatiti. Umućena jaja izmiješaju se s tjesteninom u tavi, a jelo se još obogati kiselim vrhnjem, slatkom i ljutom paprikom, pa i češnjakom. Slavoniji u čast ovakvi se rezanci mogu blagosloviti i s nekoliko kapi odležale šljivovice, tako da zacvrči na slanini i čvarcima.

Tatarski po slavonski

Na sličan smo način u Slavonskome Brodu pripremili namaz koji smo radno nazvali slavonski tatarski biftek. U kosani juneći file nismo "umijesili" uobičajene začine za tatarski biftek, senf, kapare, worchester umak, papar, slane srdele i sl. Zamijenili smo ih spomenutim "slavonskim kompletom": slatkom i ljutom mljevenom paprikom, mljevenom dimljenom slaninom i čvarcima. Dio mljevene slanine i čvaraka kratko smo prepržili. Izostavili smo francuski konjak i domoljubno ga zamijenili najfinijom u hrastu odležanom šljivovicom prepečenicom. Vratimo se ipak kriznom ugođaju i ultimativnoj ekonomičnosti. U ovakvom začinskom tretmanu čak i grah iz limenke može izrasti u sasvim pristojno, ukusno brzo pripremljeno jelo. Odabirete onu vrstu graha u limenci koju najviše volite, svijetli ili tamni, sitniji ili krupniji. Izlijete ga u posudu u kojoj se već kuha sitno nasjeckano korjenasto povrće, luk i poriluk. Začinsko je finale zamisao koja je na vrlo sličan način uvriježena u Dalmaciji i Istri. Mljevena slanina, bolje rečeno panceta, (a neće zasmetati ni čvarci), kratko se na tavi preprži, dodaju joj se usitnjeni češnjak i nasjeckani peršinov list. Zanimljivije začinske trave su u ovom slučaju bosiljak, ružmarin i majčina dušica. Ovaj mirisni sadržaj tave prelije se po grahu i jelo je gotovo.

jutarnji.hr