Što je sustav za krvotok?

bolesti krvi, krvožilni sustav, krv, tlak, visok tlak
Krvožilni sustav sastoji se od srca, arterija, vena i kapilara pomoću kojih krv putuje tijelom.

Krv je sastavljena od krvnih tjelešaca koja plivaju u tekućini koju zovemo plazma. Postoje različita krvna tjelešca od kojih svako ima svoju posebnu ulogu.

Crvena krvna tjelešca ili eritrociti nose kisik u tjelesna tkiva.

Bijela krvna tjelešca - leukociti - pomažu tijekom infekcije i njihov se broj tada povećava.

Skupina bijelih krvnih tjelešaca koja se zovu trombociti pomažu pri zaustavljanju krvarenja stvaranjem krvnoga ugruška.

Plazma je bistra tekućina koja omogućava da krvne stanice plivaju i putuju krvnim žilama. Plazma također sadržava i nosi hranjive tvari kao što su šećer, bjelančevine, vitamini i minerali koji su potrebni tjelesnim tkivima.

Sve navedene tvari u krvi neophodne su tjelesnim tkivima za njihovo normalno funkcioniranje i preživljavanje.

ZAŠTO BI KARDIOVASKULARNI SUSTAV TREBAO ZABRINJAVATI?

Postoji nekoliko osobitih promjena kardiovaskularnog sustava nakon ozljede leđne moždine. Nakon opisa osnovnih funkcija kardiovaskularnog sustava opisat ćemo promjene koje će vam pomoći da ih prepoznate.Da bi krv došla do svake stanice, potrebna je pumpa. Ulogu pumpe u tijelu vrši srce tjerajući na taj način krv kroz krvne žile.

Krv dolazi u desni dio srca iz tijela i pumpanjem izlazi u pluća, gdje skuplja kisik. (Treba zapamtiti! Krv ne ide u prazni prostor vaših pluća. Krv putuje stijenkama pluća kao što žice prolaze zidovima kuće.)

Pošto napusti pluća, krv se vraća u lijevi dio srca koji ga zatim pumpa u arterije.

Arterije se granaju na najmanji mogući promjer i te se krvne žile zovu kapilare. Kapilare ulaze u tjelesna tkiva i predaju kisik, te pobiru otpadne tvari i distribuiraju hranjive tvari ako je to potrebno.

Krv napušta kapilare pomoću vena. Vene vraćaju krv prema desnoj polovici srca, gdje cijeli ciklus ponovno započinje.

ŠTO JE KRVNI TLAK I KAKO SE REGULIRA?

Krvni je tlak izmjerena sila kojom krv putuje kroz krvne žile. U osnovi je određena dvjema stvarima:

kako dobro srce može pumpati krv,

koliki je otpor u arterijama.

Postoji široka lepeza visine krvnoga tlaka koja se smatra normalnom. Stabilan krvni tlak je onaj koji ostaje unutar stalnih vrijednosti.

Živčani sustav kontrolira promjer krvnih žila. Promjer krvnih žila uvijek je prilagođen tjelesnom položaju i tjelesnoj aktivnosti. To održava tlak stabilnim. Na primjer, kada se pokrenete iz sjedećeg u stojeći položaj, krvne žile nogu nastoje se stisnuti i stabilizirati krvni tlak. Ako se to ne učini, krv će radije ostati u nogama nego se vratiti u srce. Taj zastoj krvi u nogama uzrokuje pad krvnoga tlaka.