Sjeme bundeve čuva prostatu

prostata, zdravlje prostate, povećanja prostate, bundeva, sjemenke bundeve, opasnost od raka prostate, jesti čips, sjemenke bundeve, evanđelje, kraljevstvo Božje
Prema američkom National Institutes of Health, od 2011. godine tri su se istraživanja fokusirala na istraživanje djelovanja sjemenki bundeve kada su u pitanju problemi s prostatom i sva tri su bila usmjerena na učinke koje sjemenke bundeve imaju kod benigne hiperplazije prostate (BHP), poremećaja povećanja prostate, od kojeg obolijeva većina muškaraca u starijoj životnoj dobi.

U dva različita rada objavljena 2006. godine u ''Urologia internationalis'' i ''Journal of Medicinal Food'', Dr. Yuh-Shyan Tsai i M. Gossell-Williams, primijetili su kako je davanje ulja bučinih sjemenki štakorima kod kojih je kemijski ili hormonalno inducirana hiperplazija prostate, značajno smanjilo promatranu veličinu prostate u štakora.
Prema izdanju "Nutrition Research and Practice", iz 2009. godine, Dr. Heeok Hong proveo je istraživanje u kojem su muškarci 12 mjeseci uzimali sjemenke bundeve, i nakon tih 12 mjeseci, imali su smanjene vrijednosti na međunarodnoj ljestvici simptoma hiperplazije prostate koji pokazuje indikacije svih simptoma problema s prostatom. Što je niža bila vrijednost, simptomi su bili manji. Iako se obujam prostate nije značajno smanjio, ulje iz sjemenki bundeve poboljšalo je opće stanje organizma i povećalo protok urina kod pacijenata.

Dr. Yuh-Shyan Tsai i M. Gossell-Williams smatraju kako ulje sjemenki bundeve djeluje na regulaciju BHP, blokirajući enzim 5-alfa reduktazu. Ovaj enzim pretvara testosteron u prostati u dihidrotestosteron (DHT) i iako je to normalan proces potreban za reprodukciju kod muškaraca, pretjerana količina DHT- a može inducirati rast stanica raka prostate. Također previše dihidrotestosterona može dovesti do benigne hiperplazije prostate.

Iako je BHP drugačiji tip bolesti od raka prostate, neki procesi u organizmu djeluju na regulaciju oba poremećaja. Prema izdanju ‘'Prostate'' iz 2007. godine, dr. Teri Wadsworth prikazuje kako previše DHT-a također ima veliku ulogu kod rasta i razvoja raka prostate. Još je potrebno provesti neka istraživanja, no prema za sada dostupnim informacijama, ulje sjemenki bundeve može imati određene učinke i u borbi protiv raka prostate. U slučaju karcinoma prostate, nemojte koristiti sjemenke bundeve na svoju ruku, radije se prije konzultirajte s vašim liječnikom.