Šipak, super voće današnjice, u Hercegovini na novom početku

sajam, Stolac, plodovi mediterana, šipak, zdravlje, priče iz hercegovine, Dragan Marijanović, hodopisi, šipak, Hercegovina, lijek, šipak, zdravlje, nar, šipak, antioksidant, folna kiselina, željezo, vitamini, kardiovaskularne bolesti, šipak, nar, čišćenje, Stolac, šipci, drenjina, čir, želudac, sredstvo za želudac, lijek, namirnice, život, zdravlje, šipak, nar, blagodati, nar, neurološki problemi, AlzAlzheimerova bolest, Štiti od Alzheimerove bolesti, šipak, Hercegovina, šipak, jesen, jesen,  jesenski plodovi     , kilogrami, šipak, savjeti, šipak, Hercegovina, šipak, Hercegovina, voćni sokovi, sokovi, šipak
Može i dalje osim što pozitivno utječe na obrambene sposobnosti organizma, čuva stanice i potiče izmjenu tvari, šipak ima dokazani ljekovit učinak na organizam, posebno na srce i krvotok te probavne organe i organe za disanje.

Primjerice, snižava visoki krvni tlak, potiče prokrvljenost i poboljšava pokretljivost mišića srca, smanjuje učestalost napada kod angine pectoris, sprečava srčani infarkt, snižava kolesterol i šećer u krvi te sprečava i ublažava arteriosklerozu...

Jednom riječi pravo čudo, posebice divlji šipak, a ni slatki nije za odbaciti, otud i sinonim - super voće. U Hercegovini doskora na margini, okrajku i utrini, uskoro nadat se na pijedestalu kojeg zaslužuje. Šipak ili stručno nar, trenutačno je najinteresantnija voćna vrsta na svijetu, koja je uznapredovala do 17-og mjesta po proizvodnji.

To znači proizvodnju od tri milijuna tona i površinu od 300.000 hektara, uz ostalo je istaknula dr. Mira Radunić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, na promotivno ocjenjivačkoj izložbi posvećenoj šipku u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Međutim, u BiH prema evidenciji spomenutog Zavoda, šipak zauzima samo 54,1 hektar intenzivnih nasada iako odlično uspijeva. Zbog svojih iznimnih svojstava šipku se još tepa - jabuka s puno, puno koštica jede se od pamtivijeka i to ne samo zbog okusa nego i zbog ljekovitih svojstava. Kažu da je u upotrebi čak 5.000 godina! Zemlje vodeći proizvođači su Indija, Iran, Egipat, Kina, SDA.

U Hercegovini nije samo u proizvodnji malo zastupljen nego je nepovoljna i struktura potrošnje prema kojoj 85,5 posto otpada na šipak u svježem stanju, 13 posto ide na proizvodnju soka, ostatak na ostale proizvode u rasponu od likera do sapuna! Iako trend šipka u svjetskom voćarstvu zahvaljujući istraživanjima u prvom redu u SAD-u, traje Hercegovina se tek budi. Zadnjih godina primjetna je pojačana tražnja za šipkom, sve ga manje ostaje na granama za ptice, a sve više ide u preradu.

Međutim, Hercegovci se još uvijek drže devize - tuđe voće slađe, pa je tako ove godine odlično radio stroj tvrtke „Blumm sokovnici" iz Umaga na ulicama Sarajeva. Prema riječima Roberta Milera stručnjaka spomenute tvrtke na prezentaciji u okviru promotivno ocjenjivačke izložbe u Mostaru, dnevno se cijedilo po 200 litara soka.

Jedan od ključnih problema još uvijek malobrojnih domaćih proizvođača u Agromediteranskom zavodu evidentirano je samo 58, je čuvanje i skladištenje. U vrijeme dok se prodaje svježi domaći šipak, a to je od polovice rujna, do početka studenog cijena je u prosjeku oko marku, da bi sredinom studenog kada kreće proizvodnja uvoznog - turskog i ciparskog, cijena skočila na dvije marke.

Šipci ljutuni koji su bogatiji i sadržajniji ljekovitim tvarima, kojih se još može naći na Veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine, cijenili su se od 50 feniga do marku itd.

Dušan Musa

caportal.info