Šipak ili nar? 5 važnih razloga zašto treba češće jesti vladara jeseni

sajam, Stolac, plodovi mediterana, šipak, zdravlje, priče iz hercegovine, Dragan Marijanović, hodopisi, šipak, Hercegovina, lijek, šipak, zdravlje, nar, šipak, antioksidant, folna kiselina, željezo, vitamini, kardiovaskularne bolesti, šipak, nar, čišćenje, Stolac, šipci, drenjina, čir, želudac, sredstvo za želudac, lijek, namirnice, život, zdravlje, šipak, nar, blagodati, nar, neurološki problemi, AlzAlzheimerova bolest, Štiti od Alzheimerove bolesti, šipak, Hercegovina, šipak, jesen, jesen,  jesenski plodovi     , kilogrami, šipak, savjeti, šipak, Hercegovina, šipak, Hercegovina, voćni sokovi, sokovi, šipak
1. Jača imunitet

Jedna voćka nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi stoga što se preporučuje redovita konzumacija nara s ciljem osnaživanja imuniteta, a osobito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

2. Štiti srce

U naru se nalaze i antioksidant punicalagin koji povoljno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.

3. Razvedrava

Želite li promijeniti raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu - od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

4. Čuva zube i kosti

Nar je bogat kalijem, kalcijem, fosforom i željezom pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba te odličnom prevencijom od osteoporoze.

Sok od nara možete dodati u salate i slastice, ili piti samostalno kao osvježavajuće piće 

5. Tekuća čuvarica muškog zdravlja

Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače djelovanje od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, primjerice, poboljšat će kvalitetu spermija, smanjiti mogućnost od dobivanja erektilne disfunkcije te zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput e.coli i stafilokoka.

Gorko-slatki plod nara odlično se kombinira u slanim i slatkim kombinacijama. U našoj fotogaleriji pronađite ideje za gastronomske igre s ovim voćem.

punkufer.hr