Šipak: Čuvar našeg zdravlja

sajam, Stolac, plodovi mediterana, šipak, zdravlje, priče iz hercegovine, Dragan Marijanović, hodopisi, šipak, Hercegovina, lijek, šipak, zdravlje, nar, šipak, antioksidant, folna kiselina, željezo, vitamini, kardiovaskularne bolesti, šipak, nar, čišćenje, Stolac, šipci, drenjina, čir, želudac, sredstvo za želudac, lijek, namirnice, život, zdravlje, šipak, nar, blagodati, nar, neurološki problemi, AlzAlzheimerova bolest, Štiti od Alzheimerove bolesti, šipak, Hercegovina, šipak, jesen, jesen,  jesenski plodovi     , kilogrami, šipak, savjeti, šipak, Hercegovina, šipak, Hercegovina, voćni sokovi, sokovi, šipak
Naučnici smatraju da je to moguće jer je najnovije istraživanje pokazalo da to voće zaustavlja kretanje, a samim tim i širenje kancerogenih stanica.

"Ovo je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo iskoristiti prirodne komponente koje sadrži sok šipka te pomoći mnogim ljudima koji boluju od karcinoma" kazala je dr. Manuella Marteens Green, koja je radila na istraživanju.

Otkriveni sastojci šipka, kao što su masne kiseline, sprečavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a naučnici se nadaju da bi sok od šipka mogao da ima sličan efekat i kod težih vrsta ove bolesti.

Nar ili šipak je tamno crvena voćka promjera 5-12 cm čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki. Podrijetlom je iz Azije, no danas se uzgaja u čitavom Sredozemlju, kao i Sjevernoj Americi. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.

Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidansa, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola: tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni antioksidansi koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala.

Šipak sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma.

Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.