Sindrom vratne kralježnice

Vratna kralješnica , Cervikalna radikulopatija, oštećenje korijena živca, cervikalna kralježnica, Vratna kralješnica , terapija kralježnice, ozljeda vratne kralježnice, Problem s vratnom kralježnicom, vrat, boli u vratu, Cervikalna spondiloza, Cervikalni sindrom, cervikalna kralježnica, Cervikobrahijalni sindrom
Cervikalni sindrom ili sindrom vratne kralježnice je krovni pojam koji obuhvaća različita stanja, odnosno vrste boli u području vrata. Sličan je cervikobrahijalnom sindromu, ali je ipak manje specifičan od njega. Sindrom vratne kralježnice može upućivati na ozljedu leđne moždine između prvog i petog kralješka.


Ozljeda na tom području može uzrokovati ozbiljna zdravstvena stanja. Među njima su tetraplegija i tetrapareza, hemipareza ili kljenut (slabost voljne mišićne kontrakcije jedne polovice tijela), hiperrefleksija (pojačani mišićni tonus) i njoj suprotna hipotonija. No razvoj i nastanak ovih stanja možete spriječiti.

Simptomi

Dug put do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, pa čak i paralize može započeti bolovima u vratu. Najčešći simptomi cervikalnog sindroma su:

bolovi u vratnim mišićima i kralješcima,
glavobolje i migrene,
vrtoglavica,
oštećenje vida,
zujanje u ušima,
miogeloza,
parestezije (trnci i bockanje),
hipestezije (pojačana osjetljivost na dodir) i
poteškoće s gutanjem.
Svaki od simptoma, ako se ne liječi, može uzrokovati zdravstveni problem veći od glavobolje i napetosti u mišićima. Iz njih se često razvije kronična bol u vratu i ramenima koju je teško liječiti.

 

Uzroci

Oko 15% svjetske populacije pati od ovoga sindroma, odnosno kronične boli u vratu. No ona je nešto češća među ženama. Uzroci su brojni i različiti:


degeneracije kralježnice,
manjak tjelesne aktivnosti i vježbe,
loše držanje,
iskrivljeni položaj tijela u snu,
trzajne ozljede,
operacija kralježnice,
tumori,
okoštavanje ili osteofiti,
spondiloza,
pomaknuti disk u vratnoj kralježnici ili
psihološki stres.
Upravo se psihološki stres smatra jednim od glavnih krivaca za napetost u području ramena i vrata. Kontinuirani stres ima negativan učinak na mišićni tonus koji utječe na samo držanje glave i tijela. Područje vrata je osobito ranjivo, jer se u njemu nalaze brojni živčani izdanci.

Slično kao u lumbalnom području. Sjedilački način života dodatno povećava pritisak na živce i kralješke te uzrokuje probleme koji se progresivno povećavaju. Osim na mišiće i kosti, problemi se mogu proširiti i na kardiovaskularni sustav.

 

Što učiniti ako imate poteškoće s napetošću u području vrata?

Jedna od najboljih metoda liječenja i sprječavanja ovoga stanja sastoji se u prilagođavanju vaše radne okoline. Osigurajte da se na vašem radnom mjestu omogući ravno i uspravno držanje tijela u bilo kojoj situaciji. Izbjegavajte naglo i brzo kretanje glave i vrata!

Periodični prekidi rada usmjereni na kretanje i povećanu tjelesnu aktivnost trebali bi postati dio vaše rutine na poslu. Isprobajte neke od vježbi za vrat na poveznici. Ako već dugo patite od napetosti u ovom području poželjno je da redovito razgibavate kralježnicu i jačate vaše leđne mišiće.

Preporučuje se plivanje, vodena gimnastika, trčanje, nordijsko hodanje i skijaško trčanje zimi. Tehnike opuštanja kao što je autogeni trening ili progresivna metoda opuštanja mišića prema Jacobsonu također su izvrstan način da eliminirate postojeće probleme s vratnom kralježnicom.