Sindrom apstinencije (sindrom povlačenja)

Alkoholizam
Uzroci razvoja sindroma povlačenja

Sindrom apstinencije može uzrokovati povlačenje bilo koje psihoaktivne tvari, bilo da se radi o alkoholu, lijekovima, duhanu ili lijekovima (najčešće su hipnotici i antidepresivi). Svi su ujedinjeni u jednoj skupini jer utječu na živčani sustav i uzrokuju određeno mentalno stanje - opojno ili alkoholno opijanje.

Glavni razlog za razvoj simptoma povlačenja je pokušaj tijela da "reproducira" stanje koje je bilo u razdoblju aktivne uporabe psihoaktivne supstance. Za osobu koja je navikla na funkcioniranje u stanju kronične intoksikacije, odsutnost redovne doze je abnormalna i ne može voditi fiziologiju u "normu". I simptomi sindroma povlačenja - ovo nije ništa više od pokušaja nadoknadivanja nedostatka tvari koja je uzrokovala ovisnost.
Stvaranje sindroma apstinencije

Etiologija apstinencije podijeljena je na sindrom povlačenja alkohola (koji se uobičajeno govori kao mamurluk) i narkotika (popularno se naziva lom).

U klinici bolesti, sindrom povlačenja formira se postupno ovisno o vrsti uporabe droga:

Najsporiji od svih - s hashishizmom;
Nešto brže - s alkoholizmom;
Čak i brže - s zloupotrebom antidepresiva i tableta za spavanje;
Najbrže - s kokainom i opijumom.

Treba napomenuti da se uz uporabu određenih tvari, koje su također klasificirane kao narkotično, povlačenje uopće nije formirano (npr. Pri uzimanju LSD-a) ili njegova manifestacija beznačajna (za zlouporabu hlapivih tvari).

Vrijeme razvoja sindroma povlačenja nakon prestanka primanja psihoaktivne tvari opet ovisi o vrsti ovisnosti o drogama. Najbrži znakovi apstinencije pojavljuju se tijekom pušenja - u roku od 1-2 sata, s alkoholizmom - nekoliko sati nakon posljednjeg stakla, najsporije vrijeme s opijumom - nakon oko jednog dana. Trajanje povlačenja ovisi o uzimanju supstancije, kao io učestalosti i trajanju primjene, dozi i stupnju ovisnosti. Samozapuštanje sindroma povlačenja gotovo je nemoguće, stoga je bolje tražiti kvalificiranu medicinsku skrb - ona uključuje ne samo medicinsku terapiju, već i psihološku podršku, odgovarajuću njegu i fizičku rehabilitaciju.
Simptomi sindroma povlačenja

Prisutnost određenih simptoma sindroma povlačenja posljedica je specifičnog oblika ovisnosti o drogama, najteže - nakon droge, malo lakše - nakon što je alkohol, izražen manji od svega, kod pušenja. Bez obzira na objektivnu procjenu stanja, sve subjektivne senzacije snosi ta osoba i izaziva bolne simptome - znakove nedostatka nikotina, sindroma mamurluka ili raspada.

Svi simptomi simptoma povlačenja mogu se podijeliti na:

Svjetlo i teška;
Somatska, neurološka i psihijatrijska.

Prema statistikama, najčešće postoji sindrom povlačenja alkohola. To se događa kod osoba s drugom i više stupnja alkoholizma i nedvojbeno je znak ovisnosti.

Karakteristični simptomi sindroma povlačenja alkohola:

Oštar porast žudnje za alkoholom;
bljedilo;
znojenje;
glavobolja;
Teška slabost;
Mučnina i ponekad povraćanje;
Drhtanje glasa i udova;
razdražljivost;
agresivnost;
Neodgovarajuće ponašanje.

Najnaprednija manifestacija apstinencije kod alkoholičara je alkoholni delirij, koji se popularno naziva bijela groznica. Ovo se stanje obično razvija drugi treći dan nakon zadnje doze i karakterizira povišeni tlak i tjelesna temperatura, vizualne i auditivne halucinacije. Povlačenje sindroma povlačenja ovog stupnja bez medicinske pomoći gotovo je nemoguće. Osoba postaje toliko agresivna da može biti opasna ne samo za sebe, već i za druge, te stoga hitno treba hospitalizirati.

Povlačenje simptoma kad pušenja javlja kod ljudi koji su odlučili da prevlada ovisnost o nikotinu, a zbog činjenice da je za dugo vremena, pušenje, nikotin u ljudskom tijelu je postala dio biokemijskih procesa, a psihološka ovisnost je često stavlja pritisak na psihu. Povlačenje simptoma su: jaka želja za pušenjem, depresija, nervoza, nesanica, povećan apetit, otežano disanje, mučninu, kašalj, glavobolja, nepravilnog srčanog ritma, drhtanjem ruku, tlak udara. Za prevladavanje povlačenje simptoma tijekom pušenja pomoći posebne alate koji su dizajnirani posebno za tu svrhu, na primjer, Tabeks, Zyban Tsitizin, lobelina varenicline, Brizantin, borbe s bikovima Plus.

Odustani lijek, ovisno o vrsti, mogu manifestirati takve simptome kao što su: opsesivno želju da uzme sljedeću dozu, nesanica, razdražljivost, tjeskoba, smanjenje pažnje, prigovaralo kašalj, vrtoglavica, ručne drhtavice, jakih glavobolja, umor, tjeskoba, delirij, psihoza, poremećaji u srcu, otežano disanje, bol u prsima, mišićima i zglobovima, tlak udara, raširene zjenice, znojenje, strah od smrti, paničnog poremećaja, tearfulness, labilnosti raspoloženja, apatija, itd Sami prevladati to stanje može samo jedinice, tako da osoba doživljava raspad, treba liječničku pomoć.
Liječenje sindroma povlačenja

Taktike liječenja sindroma povlačenja za različite vrste ovisnosti općenito su slične i uključuju slijedeće faze:

Uklanjanje neugodnih simptoma;
Prestanak psiho-neuroloških poremećaja (konvulzivne konvulzije, halucinacije, deluzije, itd.);
Liječenje ovisnosti.

Znakovi sindroma povlačenja

Alkohol može uzrokovati puno kršenja ljudskog tijela. Proizvodi od prekida etanola grubo interveniraju u radu mnogih unutarnjih organa i sustava. Međutim, tijekom vremena tijelo se prilagođava čak i stalnoj opijenosti. S obzirom na to, nastaje ovisnost o alkoholu. A ako neko vrijeme prestane piti, tijelo će reagirati s apstinencijom - sindromom povlačenja. Simptomi sindroma povlačenja mogu biti vrlo različiti, na neki način slični manifestaciji drugih bolesti i stanja. Važno je, barem u općem smislu, predstavljati simptome sindroma povlačenja, zašto se javlja, mogućih posljedica.
Pažnja molim te!

Sindrom apstinencije glavni je znak formirane ovisnosti. Za prekid njegovog razvoja u ranoj fazi, potrebno je započeti složeni tretman.