Simptomi nepravilnog rada srca

srce
... barem jednom u životu doživjelo lupanje srca. Uglavnom se radi o privremenom poremećaju rada srca, a jedan od uzroka mogu biti pušenje, snažne emocije ili prevelike količine kofeina. Slijede simptomi nepravilnog rada srca.

Poremećaji srčanog ritma

Iako se u velikom broju slučajeva ne radi o opasnim poremećajima, simptomi nepravilnog rada srca mogu biti posljedica i srčanog udara, pa se ne bi smjeli zanemarivati. To su:

aritmija - ukoliko se preskakanje srca javi kod zdrave osobe koja nema nikakvih problema sa srcem, nema razloga za brigu jer je najvjerojatnije riječ o bezazlenom obliku aritmije koji nije štetan po zdravlje. No ako je preskakanje srca često te se javlja više od jedanput u minuti znači da srce nema vremena da se napuni s dovoljno krvi, zbog čega izbacuje nedovoljnu količinu krvi. Posljedice mogu biti nesvjestica i vrtoglavica.

nepravilni otkucaji srca - najčešće se javljaju kod zdrave osobe i nemaju neki poseban uzrok. Kada je uzrok preskakanja poznat najčešće je povezan sa srčanom slabosti ili akutnim infarktom srca. Mogu biti i posljedica bolesti drugih organa poput gastritisa, bolesti štitnjače, poremećaja elektrolita u krvi i infektivnih bolesti s povišenom tjelesnom temperaturom.

Neki drugi uzroci isto tako mogu utjecati na pojavu nepravilnosti rada srca poput pretjeranog unosa kofeina, pojedinih lijekova, pušenja, alkohola i stresa izazvanog jakim emocijama.

Čim osoba osjeti simptome poput preskakanja srca i lupanja srca, iznenadnog gubitka svijesti ili nesvjestice, bolova u prsima ili otežanog disanja treba se javiti liječniku.

Uzroci nepravilnog rada srca

Jedino liječnik može sa sigurnošću utvrditi što je uzrok nepravilnom radu srca. Liječenje će ovisiti o uzroku, pa ako preskakanje ne ovisi o bolesti srca vrlo je važno liječiti bolest koja je izazvala preskakanje. Kada se jednom započne s liječenjem potrebno je redovito odlaziti kod liječnika na kontrole.

Kod specijalnih slučajeva mogu se prepisati lijekovi protiv aritmije koji reguliraju otkucaje srca, ali i ti lijekovi mogu uzrokovati neželjene nuspojave.

Kada se preskakanje srca poveže s bolestima srca liječnik određuje odgovarajuće lijekove koji će kontrolirati osnovnu bolest i učestalost poremećaja ritma.

Jedino na taj način liječnik može uočiti moguće nuspojave lijekova i jednako tako je važno da se redovito radi EKG pretraga kako bi se utvrdila djelotvornost liječenja. Koliko puta će kontrole biti potrebne to određuje isključivo kardiolog.

Tijekom liječenja bolesnici bi trebali prestati s konzumiranjem crne kave te si priuštiti dovoljno odmora. Važno je da svaki pacijent koji se bori s aritmijama pronađe najbolji način za opuštanje i da se odrekne cigareta i alkohola.