Šest stvari koje morate promijeniti prije spavanja ako želite smršaviti

spavanje san, spavanje, spavanje, navike, mršavljenje, san, riječi, spavanje san, istraživanje, trzaji , san, mišići, spavanje san, trikovi, hladna soba, spavanje san, istraživanje, spavanje san, prehlada, san, liječnici, zdrave navike, bolesti, spavanje san, problemi, položaj spavanja, spavanje san, spavanje s lećama, položaji spavanja, klima, klima uređaj

Logično, način na koji se pripremate za san uvelike utječe na njegovu kvalitetu, a samim tim i na gubljenje kilograma. Među ovim savjetima ipak neće biti onih isfuranih poput gašenja mobitela ili onog da krevet služi samo za seks i san, ni za što drugo.

Ubacite ovih šest stvari u svoju večernju rutinu i san će vam postati nikad bolji, a mršavljenje nikad lakše, piše Woman's Health.

1. Mliječni proizvodi

Čaša mlijeka, čašica grčkog jogurta ili proteinski smoothie prije odlaska u krevet pomoći će vam protiv kruljenja u želucu prije odlaska u krevet, a tijekom noći bit će hrana za vaše mišiće. Mliječni proizvodi puni su kazeina, proteina koji se polako apsorbira te hrani mišiće aminokiselinama, zbog čega se tijekom noći gradi mišićna masa, tvrdi istraživanje objavljeno u magazinu Medicine and Science in Sports and Exercise.

Izgradnja mišića najbolji je način da ubrzate metabolizam i trošenje kalorija.

2. Rashladite sobu

Smanjenje temperature na termostatu nekoliko sati prije odlaska u krevet pomoći će vam da lakše utonete u san.

"Kako bismo se naspavali tijekom noći potrebno je da nam se spusti temperatura tijela", rekla je Rebecca Scott, profesorica neurologije u Centru za epilepsiju i san.

Druga istraživanja pokazala su da se u sobama u kojima je 19 stupnjeva Celzijusa dio bijelih masti pretvara u smeđe masti, kojima je cilj ugrijati tijelo, tvrdi Spencer Nadolsky, liječnik osteopatske medicine.

3. Vrijeme samo za vas

Preporučuje se i da se malo opustite prije sna, pa pročitajte pokoji odlomak knjige ili izaberite neku drugu aktivnost koja vas smiruje. To će vam možda odbiti pola sata od sna, ali on će biti kvalitetniji.

4. Prava rasvjeta

Osim svjetlosti sa zaslona vaših gadgeta, i svjetla koja upadaju u vašu sobu kroz prozor mogu omesti proizvodnju melatonina i ometati kvalitetu vašeg sna.

Studija provedena 2014. godine na Oxfordu pokazala je da žene koje su spavaju u najmračnijim sobama imaju 21 posto manje šanse da nakupe suvišne kilograme od onih koje spavaju u sobama u koje probija svjetlost. Osim toga, ako večeri provodite u osvijetljenim prostorima, gubite velike količine melatonina koji bi ojačao vaš san.

5. Joga prije spavanja

Naporno vježbanje prije odlaska u krevet može donijeti više štete nego koristi, no lagano rastezanje ili yoga pomažu vašem tijelu da se opusti. Za bolji učinak uz lagane vježbe spojite duboko disanje.

6. Izbjegavajte alkohol prije odlaska u krevet

Iako ćete uz alkohol lakše zaspati, vaš san neće biti kvalitetan.

"Konzumiranje alkohola prije odlaska u krevet može ometati san u drugom dijelu noći", tvrdi Scott. Naime, san će vam pokvariti probavljanje šećera iz alkoholnih pića.

Izvor: index.hr