Šest razloga zašto su mandarine najbolji međuobrok

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje

Posljednjih su dana mandarine pravi hit, krenula je njihova sezona i vrijeme je da i vi spoznate zašto su najbolji izbor za međuobrok.

Jačaju mozak

Nekoliko spojeva koje mandarine sadrže, poput kalija, folne kiseline i raznih antioksidansa, imaju prednosti za vaše neurološko zdravlje. Folna kiselina štiti od pada kognitivnih vještina, kalij je povezan s boljim dotokom krvi u mozak, koncentracijom i jačom neurološkom aktivnošću.

Mandarine obiluju vitaminom B6 koji je povezan s manjim rizikom od depresije.

Čuvaju srce

Valkna, vitamin C i vitamin B6 te kalij povezani su sa zdravljem srca. Kalij je elektrolit koj omogućava normalan protok tekućina u tijelu, a važan je jer održava normalan ritam otkucaja srca.

Prema Linus Pauling Institutu trebamo 4700 miligrama kalija dnevno, a unosom mandarina taj je cilj puno lakše dosegnuti.

Reguliraju krvni tlak

Mandarine su bogate kalije, a u isto vrijeme imaju niski udio natrija. Prosječna mandarina sadrži 324 miligram akalija i 0 miligrama natrija što je vrlo korisno za optušanje krvnih žila.

Tako se omogućava normalan protok krvi i regulira se krvni tlak.

Njeguje kožu i kosu

Dovoljan unos vitamina C ne samo da jača imunitet što onda djeluje i na naš izgled, već i stvara i održava normalne razine kolagena u tijelu. Radi se o prirodnom proteinu koji se nalazi u kosi i koži.

Mandarine sadrže i vitamia A koji osigurava vlažnost vlasišta kako bi kosa bila zdrava.

Jačaju imunitet

Mandarinama možemo osigurati oko 80 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Taj se vitamina rastapa i djeluje kao antioksidans koji pomaže tijelu da stvori otpornost na infekcije.

Osim toga, eliminira spojeve u tijelu koji mogu uzrokovati rak.

Djeluju na probavu

Mandarine su izvrstan izvor vlakna. Naime, dijetna vlakna ključna su za zdravlje crijeva i probave. Žene bi trebale unositi 25 grama dnevno, a muškarci čak 38 grama. Uz vlakna možemo spriječiti konstipaciju i ubrzati metabolizam.

Jedna mandarina otprilike sadrži 3.5 grama vlakna./HMS/