Šest prirodnih antibiotika

narodni lijek, med, jača zglobove i kosti, imunitet općenito, prirodni antibiotik, limun, video
Ali zašto, naprimjer, kada vas usred noći probudi neki jak bol, ne biste posegnuli za prirodnim antibiotikom, koji sigurno imate u kuhinji.

Kadulja - Ranije se koristila kao antibiotik. Posebno je dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Pomaže i pri smanjenju temperature i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

Med - Dokazano je da ima antibakterijske osobine, da može izliječiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, te zaustaviti krvarenje desni, a djelotvoran je u liječenju čireva i plikova. Ali, vrlo je važno da odaberete pravi med.

Cimet - U jednoj studiji otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, ali i da je smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli.

Bijeli luk - Dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu zove se alicin - spoj koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva. Efikasno liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

Karanfilić - Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvaćete karanfilić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, karanfilić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje.

Origano - Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Avaz.ba