Senzacionalno: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio „izbrisati” rak gotovo u potpunosti -

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science", artemisinin - derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod s engleskog - slatki pelin) korišten u kineskoj medicini - može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio „izbrisati" rak gotovo u potpunosti.

Štoviše, na normalne stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je učinkovit i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše" stanice, dok „dobre" stanice nije dirao.

„Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka", kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama s posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim „transferrin" receptori). Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore također, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da je artemisinin može učinkovito ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je korišten tisućama godina u Kini protiv malarije.

Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Bioinženjeri Henry Lai i Narendra Singh sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle, su znanstvenici koji su prvi ovo otkrili.

Ovdje možete vidjeti njihovo istraživanje kojim je dokazano da kancerogene stanice doživljavaju apoptozu ili vlastito uništavanje. Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova „Sanofi" očekuje proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.

nezavisne.com

16.12.2013 u 15:36
loading...