Senzacionalno otkriće: Lijek za rak pronađen u ljudskom tijelu!?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji došli su do revolucionarnog otkrića koje ukazuje na to da je naše tijelo u stanju samo da savlada rak!

Oni su izolirali protein nazvan TRAIL, koji, prema njihovim riječima, pomaže imunološkom sustavu potisnuti rast i razvoj tumora u organizmu. Pošto je ovaj protein dio ljudskog imunološkog sustava, on nije otrovan i ne utječe negativno na cjelokupno zdravstveno stanje poput kemoterapije ili zračenja.

Ako se određenom dozom molekula TIC10 tretira područje zahvaćeno rakom, aktivira se gen za protein TRAIL i, uz klasičnu terapiju protiv raka ili ne, pomaže imunološkom sustavu da se izbori s malignim stanicama.

Ono što je posebno značajno kod ovog otkrića jeste to da je TIC10 molekulu dovoljno mali da je u stanju da premosti moždanu barijeru i iz krvi izravno prijeđe tumorom zahvaćeni dio mozga, što do sada nije bilo moguće.

- Na početku istraživanja nismo mogli ni pretpostaviti da bi ovaj molekul mogao pomoći u liječenju tumora na mozgu, tako da je za nas ovo zaista jedno ugodno otkriće - rekao je glavni istraživač, onkolog Vafik El Deiri.

Još jedna pozitivna strana ovog otkrića je i to da TIC10 ne aktivira gen TRAIL samo kod kancerogenih stanica, već i kod onih okolnih, koje na prvi pogled djeluju zdravo.

- Vrlo sam iznenađen i impresioniran onim što smo uspjeli postići. Korištenjem mini-molekula uspjeli smo da prevaziđemo prepreke za aktivaciju TRAIL proteina, čime je organizmu omogućeno da se protiv tumora bori kao da mu je imunitet potpuno zdrav - ispričao je znanstvenik.

S obzirom na to da su do ovih otkrića došli na zamorčićima, bit će potrebno još kliničkih istraživanja da bi konačno molekulu TIC10 počeo da se primjenjuje iu terapijama za ljude.

Telegraph