Senzacionalno: Osječka liječnica otkrila lijek za depigmentaciju kože

liječnica, Osijek, RAK, koža
...je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoj izum, a riječ je o ljekovitoj masti za liječenje vitiliga. To je autoimuna bolest koja se manifestira neestetskim mrljama po tijelu.

Doktorica Vukadin se s ovom bolešću kod pacijenata susretala još kao mlada liječnica, kada je započela s radom u svojoj, tada prvoj privatnoj dermatološkoj ordinaciji u Bugojnu. 

'Tada u okolini od 250 kilometara nije bilo ni jednog dermatologa i nisam imali koga pitati, nego sam svoje pacijente morala liječiti kako sam znala. Stoga sam počela istraživati kakve terapije za vitiligo uopće postoje u svijetu i shvatila da ih zapravo nema. Pronašla sam jednu studiju, koja je rađena 1970., u SAD-u, i krenula sam tražiti postoji li krema koja bi imala bar donekle taj omjer supstanci koji bi se pokazao učinkovit kod liječenja vitiliga. Pronašla sam dvije kreme i to jednu srpskog i jednu slovenskog proizvođača i miješanjem te dvije krema dobila sam lijek koji se pokazao izvrsnim na tada 17 prvih pacijenta u Bugojnu', prisjetila se doktorica Vukadin za Glas Slavonije

Zbog rata je iz Bosne preselila u Vinkovce. Pacijenti su je molili da reaktivira svoj recept za kremu, ali kreme koje je ona nekada koristila više nije bilo na tržištu. 

'Našla sam dvije kreme austrijskih proizvođača koje su imale slične sastojke i kombinacijom koju sam osobno smislila sada mogu reći da pacijente liječim već 28 godina. Prije devet godina pacijenti su mi sami dali ideju i pitali zašto je ne patentiram, što sam, eto, i učinila', ispričala je dermatovenerologinja. 

Nakon patentiranja, krenulo se prema farmakoindustriji, a prvi pregovori već su obavljeni. Krema bi se prodavala u cijeloj Europi. Stoga bi farmaceuti trebali biti zainteresirani za njezinu proizvodnju. 

'Moja osobna želja je da osječka bolnica postane referentni centar za vitiligo, jer smo uistinu prvi prema rezultatima u Hrvatskoj', povjerila se doktorica Renata Vukadin.

Glas Slavonije