Sedam korisnih trikova protiv hrkanja

hrkanje

Jastuk

Kako bi spriječili hrkanje potrebno je osloboditi dišne kanale. To ćete najjednostavnije učiniti uz pomoć jastuka. Spavajte na vrlo tankom ili pak debelom, duplom jastuku. Obje pozicije omogućiti će da dišete nesmetano, a samim time prestanete hrkati.

Izbjegavajte mlijeko

Mlijeko i mliječne proizvode poput probiotika, jogurta i kiselog mlijeka ne konzumirajte u poslijepodnevnim satima, odnosno prije spavanja jer oni djeluju na sluznicu i potiču stvaranje više sluzi koja može blokirati dišne kanale i izazvati hrkanje.

Smršavite

Činjenica je da deblji ljudi imaju više problema s hrkanjem. Gubitak kilograma dobar je za vaše zdravlje te će osloboditi protok zraka , olakšati vam disanje, a samim time i san.

Med

Žličica meda prije spavanja vrlo je zdrava za vaše grlo i sluznicu te ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i hrkanjem.

Spavajte na boku

Spavanjem na leđima pritišćete dišne kanale što dovodi do hrkanja, dok položaj na lijevom ili desnom ramenu otvara kanale. Isto tako spavanje na prsima bez jastuka može vam olakšati disanje. Raspitajte se i o anatomskim jastucima koji su posebno dizajnirani protiv hrkanja.

Izbjegavajte alkohol i ljekove

Hrkanje možete spriječiti i izbjegavanjem alkohola i lijekova za smirenje. Iako ćete od oba sastojka vrlo čvrsto spavati, oni opuštaju mišiće grla što također može dovesti do hrkanja.

Stručna pomoć

Ne uspije li niti jedan od spomenutih trikova, pokušajte s flasterima protiv hrkanja koji su jednostavni za uporabu te u većini slučajeva učinkoviti. Ne uspiju li niti ovakve alternative, možda bi se trebali obratiti stručnjaku.

Zadovoljna.hr