Savršeni krumpir - hrskav, a mekan

krumpir, krumpir, vitamini, krompir, pečeni krompir, hrana, velimir raspudić, krumpir, krumpir, zeleni krumpir, krumpir

Savršeno pečeni krumpir je hrskav izvana, a mekan i slastan iznutra. Istina je da pečenje krumpira u pećnici zahtijeva više vremena, no složit će se mnogi, riječ je o trudu koji se isplati. Većina vrsta krumpira se može peći, no znalci će se složiti da je za postizanje savršene teksture najbolji krumpir bogat škrobom poput primjerice cijenjenog ličkog krumpira.

Krumpir je moguće peći u komadu s korom ili pak narezanog na kriške. Prvi je način možda čak zahvalniji za neiskusne kuhare. Pritom je uvijek poželjno birati krumpir slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Pećnicu prvo zagrijte na 220°C. Svaki krumpir isperite ispod hladne tekuće vode, dobro osušite i lagano sastružite svu nečistoću. Koru nije potrebno ukloniti, ali svakako nožem nježno odstranite mrlje. Krumpire zatim dobro premažite maslinovim uljem te posolite i popaprite po želji.

Vilicom probodite svaki krumpir na nekoliko mjesta kako bi para mogla izaći iz krumpira tijekom pečenja. Krumpire možete peći direktno na rešetki pećnice ili ih staviti na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite ih 50 do 60 minuta i pritom ih jednom okrenite kako se ne bi prepekli s jedne strane. Krumpiri su gotovi kada ih se može lako probosti vilicom.
Ukoliko želite posve biti sigurni da je krumpir savršeno pečen možete termometrom (primjerice onim za meso) izmjeriti unutrašnju temperaturu i servirati ih kada postignu 100°C. Ukoliko želite smanjiti vrijeme pečenja, krumpire možete omotati aluminijskom folijom. Ona je dobar vodič topline zbog čega se ukupno vrijeme pečenja smanjuje. Međutim, takvim načinom obrade krumpiri se više pare nego peku zbog čega je rezultat mekana, a ne hrskava vanjština.

Pripremate li narezani krumpir prvo ga posolite i poredajte na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Krumpir začinite začinskim travama i dobro premažite maslinovim uljem. Po želji, krumpir možete premazati maslacem, a za one željne mesnatih aroma krumpiru se može dodati i slanina ili masnija kriška šunke. Sve zajedno prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 200 °C 20- 30 minuta. Nakon toga odstranite foliju te pecite još 20-30 minuta dok ne dobite savršeno hrskave krumpiriće.

gastro.hr