Savršene za hladne zimske dane: Zašto su mandarine super voće?

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
Jedno je kanadsko istraživanje na sveučilištu Western Ontario pokazalo da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jače djelovanje od nobiletina u drugim agrumima poput grejpa, piše tportal.hr.

Po svom sastavu vrlo je slična naranči, a njezina je prednost ta što se lakše guli i puno je slađa. Ima vrlo malu energetsku vrijednost, 40 kalorija u 100 grama. Također, obiluje vlaknima koja potiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji s datuljama, bademima i žiličicom meda, čineći tako odličan slatki zalogajčić.

Osim što ih možemo kombinirati u svim voćnim salatama ili pak za dekor kolača i slastica, mandarine mogu biti glavni adut u ukusnom kolaču poput ovog koji je brzo gotov i nevjerojatno ukusan.

Imate li domaće, neprskane mandarine, možete iskorsititi i koricu. Nasjeckajte je, posušite i pohranite pa je kroz zimu možete stavljati u kolače, kompote, čajeve ili pripremiti mirisnu kupku u hladnoj večeri.

Na tržnici birajte mandarine bez vidljivih vanjskih oštećenja, ali neka vas ne brine naborana kora jer to nije znak da su loše. U hladnjacima ih možete držati do tjedan dana.