Savjeti za borbu s hladnoćom

hladnoća, zima, Kupres
Ne, žene ne izmišljaju hladnoću. Medicinska je činjenica da žene više osjećaju hladnoću nego muškarci, a razlog tomu možemo potražiti u tanjoj koži, zbog čega žene brže gube toplinu.

Također, žene imaju manje mišića od muškaraca i na taj način stvaraju manje topline i kraće je zadržavaju. Dok ženski spol ima više masnih naslaga na područjima stražnjice, bokova i grudi, muškarcima su pak ravnomjerno raspoređene zbog čega manje pate od hladnoće. Činjenica je također da žene sagorijevaju manje kalorija i zbog toga naravno stvaraju manje topline. Istraživanja su pokazala da žene osjećaju hladnoću već pri temperaturama koje su muškarcima i dalje ugodne.

Osim prirodnih razlika između muškaraca i žena, na povećanu osjetljivost na hladnoću mogu utjecati i organski problemi, poput problema s krvotokom, koji većinom nastaje kao posljedica manjka kretanja. Manjak tekućine, pretjerano ispijanje kave i pušenje, kao i nizak krvni tlak mogu utjecati na povećanje osjećaja hladnoće.

Hladnoću prvo osjećamo u ekstremitetima, poput ruku i nogu. To je iz praktičnih razloga, jer naše tijelo prvenstveno štiti naše unutarnje organe kojima je temperatura neophodna.

Savjeti za borbu protiv hladnoće
Osobe koje pate od hladnoće, uvijek trebaju pored sebe imati spreman skuhani čaj od đumbira. Možete ga piti ujutro, popodne, navečer, ali i tokom noći bez da poremeti vaš san. Odrežite mali komad, ogulite koru, i izrežite na tanke komade koje ćete preliti vrelom vodom. Nakon pet minuta ocijedite čaj.
Kako biste manje osjećali hladnoću, trebate se kretati: penjanje stepenicama, trčanje, šetnje tokom pauze na poslu.
Za one manje otporne na hladnoću, idealno će poslužiti termofor koji će ugrijati i najhladnije ekstremitete.

Uistinu je moguće uz pomoć misli „otjerati" osjećaj hladnoće. Autosugestija je moćno oružje. Zamišljate kako su vam noge i ruke tople i pokušajte se prisjetiti tog lijepog osjećaja. Loša vijest je jedino što je ponekad potrebno i par mjeseci kako bismo efektivno uz pomoć autosugestije mogli rješavati probleme.

Nigdje bez šala, kape i rukavica, naravno vunenih. Kao što smo napomenuli, toplina isprva isparava kroz ekstremitete. Uz pomoć vunenih modnih dodataka izgledat ćete trendi, a uz to će vam biti toplo.

Unatoč tomu što na poslu itekako dobro radi grijanje, nakon određenog vremena počinjemo se smrzavati. Prije nego vam se to dogodi, povremeno se prošetajte po uredu kako biste se prirodno zagrijali.

Ako ste promrzli i uz to gladni, najbolje će ova dva problema riješiti vruća pileća juha. Nije bez razloga upravo ona najčešći recept kod prehlada. Na svoj jelovnik uvrstite čili, tobasco, crni papar, ružmarin i cimet.

Za lijepi osjećaj topline i bolje prokrvljenosti tu je eterično ulje ružmarina. Pomiješajte maksimalno 25 kapi čistog eteričnog ulja ružmarina s 50 mililitara hladnog baznog ulja, poput maslinovog ili ulja od badema. Zagrijte ulje među dlanovima i umasirajte ga na tijelo.

Tokom tuširanja i kupanja koristite masere uz pomoć kojih ćete potaknuti krvotok i zagrijati tijelo.

Zaboravite na alkohol. On nas ugrije tek na kratko, a nakon toga se smrzavamo još više.

Sauna je idealna za hladne zimske dane. Ona pozitivno utječe na imunitet, a boravak će vas pročistiti i ugrijati.

Ako ste se vratili doma uistinu promrzli, nemojte odmah pod vrući tuš jer ćete doživjeti temperaturni šok. Dopustite svom tijelu da se postepeno aklimatizira.

izvor: budi.in