Sat vremena trčanja produžuje život za 7 sati

trčanje
Besplatno je, može se raditi bilo gdje i bilo kada, prilagođavaš tempo i način svojim željama i mogućnostima, a usput boraviš na svježem zraku i dišeš punim plućima.

Ipak, znanost je odlučila utvrditi što točno trčanje donosi našem zdravlju, pa je tako prošlog mjeseca u magazinu Progress in Cardiovascular Diseases objavljen znanstveni rad posvećen upravo ovoj temi. Glavna poruka koju iz njega možemo iščitati glasi: trčanje je jedan od ključnih faktora životnog stila za dugovječnost, prenosi zdrava krava.

Činjenica da trčanje produžuje životni vijek lijepo zvuči, ali prirodno je da nas zanima koliki je točno taj efekt. Isto to je zanimalo i stručnjake, koji su uspoređivanjem rezultata nekoliko različitih studija o trčanju došlo do zaključka da govorimo o prosječnom produljenju života od 3 godine.

Zanimljivo je spomenuti da su ti benefiti gotovo isti i za one koji počnu trčati tek kasnije u životu, prenosi runnersworld.com.

Možda ti se na prvu čini da nema smisla dobiti te 3 dodatne godine jer bi ih zapravo provela trčeći, ali znanstvenici kažu da nije tako. Konkretno, ako bi svakog tjedna, tokom 50 godina, provela 2 i pol sata trčeći, to bi ukupno dalo 0,74 godine provedene trčeći. Ako iz toga želimo izvući točan omjer, brojke pokazuju da ćeš za sat vremena trčanja dobiti 7 dodatnih sati života.