Samo 5 posto ljudi pravilno pere ruke nakon WC-a!

Bakterije su svuda oko nas: na svim površinama i predmetima s kojima dolazimo u doticaj tijekom dana, pa i na nana samima. Jedini način na koji se možemo učinkovito boriti protiv njih je pranjem ruku. Međutim, ovo nije doprlo do čak 95 posto ispitanika američkog istraživanja koji nepravilno peru ruke nakon odlaska na zahod.

Tako je studija stručnjaka za zdravlje okoliša Sveučilišta Michigan State, koja je obuhvatila gotovo 3800 ispitanika, pokazala da samo jedna od 20 osoba pere ruke dovoljno dugo nakon korištenja WC-a kako bi uništila bakterije. Trećina ispitanika ni ne koristi sapun, dok su izuzetno loše higijenske navike pripisane deset posto ispitanika koji uopće ne peru ruke nakon odlaska na WC.

Loše pranje ruku "odgovorno" je za gotovo polovicu slučajeva bolesti koje nastaju zbog zagađene hrane, što je zaista porazan podatak jer je potrebno prati ruke sapunom i vodom samo 20 sekundi kako bi se učinkovito ubile bakterije koje uzrokuju zaraze. Koliko dugo mi peremo ruke? U prosjeku – šest sekundi.

Loše higijenske navike u većoj su mjeri pripisane snažnijem spolu, s obzirom na to da 15 posto muškaraca uopće ne pere ruke, usporedno sa sedam posto dama. Samo polovica ispitanika koristi sapun, za razliku od 78 posto žena koje ne peru ruke bez sapuna.

Iako su naša tijela prirodno prekrivena neštetnim bakterijama, one iz drugih izvora, kao što je sirovo meso, mogu preživjeti na rukama te se lako prenijeti na druge površine, čime se povećava rizik od unakrsne kontaminacije. Kad se ruke operu, broj bakterija na površini kože se smanjuje, ali ne nužno i eliminira. Ako su ruke još uvijek vlažne, bakterije se lakše prenose na druge površine.

Prethodno provedena studija Sveučilišta Bradford pokazala je kako je najbolje koristiti papirnate ručnike za sušenje ruku ako ste vani u restoranu ili baru. Kad je, pak, riječ o električnim uređajima za sušenje, model koji brzo skida vlagu s ruku najbolji je za smanjenje prijenosa bakterija na druge površine.

izvor: ordinacija.hr