Šalica jače kave nakon učenja poboljšava memoriju

kava, Čaj i kava, učenje, pamćenje, kava, maslac u kavi, kava, jutro, šalica kave, stevija, zdravlje, štetnost, miš, kava, užas, kava, podvaljivanje, Sastojci, kava, cijena, kava, tijelo, konzumiranje kave, kava, zdravlje, namirnice, lažni sastojci, muškarci, kava, kava, sol, kava, čaj

Naime, istraživači su testiranjem otkrili kako šalica jake kave nakon učenja u velikoj mjeri poboljšava memoriju i pamćenje, piše Mail Online.

Kava nakon učenja poboljšava memoriju

U studiji koja je obuhvatila sto ljudi, znanstvenici su ispitanicima davali kofeinske pilule od 200 miligrama, što je ekvivalent jednoj jačoj šalici kave. Tablete su ispitanici dobili nakon učenja kako bi se otkrilo poboljšava li kofein prisjećanje. Neki su ispitanici dobili prave kofeinske pilule, dok su drugi dobili placebo.

Dan nakon toga testiranjem je otkriveno kako su oni koji su dobili placebo slabije riješili test u kojem su se trebali prisjetiti objekata koji su im prikazani dan ranije, dok su oni koji su popili kofeinsku pilulu pokazali i poboljšanu memoriju.

Manja doza kofeina ne djeluje na isti način

- Kofein je poboljšao konsolidaciju dugotrajne memorije. Oduvijek smo znali kako on pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti, no specifični efekti pojačavanja memorije i sprečavanje zaboravljanja nikada nisu bili ovako detaljno istraživani kod ljudi, kazao je dr. Michael Yasa sa Sveučilišta Kalifornija.

Iste pozitivne posljedice nisu primijećene s manjom dozom kofeina, niti onda kad je kofein konzumiran prije učenja. Bitno je stoga učenje završiti šalicom malo jače kave, i rezultati bi trebali biti bolji.

izvor: srednja.hr