Refluks želuca

refluks, Simptomi želučanog refluksa, Jednjak

Refluks želuca - uzroci, simptomi, liječenje i prehrana

Jednjak, cjevasti organ kojim hrana putuje od usta do želuca, sastoji se od tkiva obavijenog mišićima. Mišići se pri gutanju kontrahiraju odnosno stežu kako bi se hrana spustila u želudac. Na donjem kraju jednjaka nalazi se okrugli mišićni prsten koji se u medicini naziva donji ezofagealni sfinkter.

Prilikom procesa gutanja hrane taj se mišićni prsten otvara i propušta hranu u želudac, nakon čega se odmah zatvara i time sprječava povratak hrane u želudac.
Međutim, ponekad se mišićni prsten otvara i dok tijelo ne unosi hranu, i tada dolazi do povrata želučanog sadržaja u jednjak, odnosno do želučanog refluksa.

Uzroci želučanog refluksa

Refluks želuca suvremena je bolest koja osobito zahvaća zapadne zemlje. Pretpostavlja se da je uzrok tome pretilost stavnovništva, visok udio masnog tkiva u području trbuha, te loš izbor i način prehrane.Dok želudac ima zaštitnu sluznicu koja ga štiti od iritacije prženom i jako začinjenom hranom, jednjak takvu sluznicu nema, pa se pri povratu želučanog sadržaja u jednjak posljedice te iritacije jače osjećaju kao bol i pečenje.

Hrana koja također može izazvati želučani refluks može biti i ona koju u pravilu smatramo dobrom, pa tako zbog svoje kiselosti smetati mogu i rajčice, paprike i citrusno voće.Uzrok refluksa su i određena pića, posebice alkohol i kava, a često i gazirana pića.

Ipak, ponekad je važniji način prehrane nego njezin izbor; konzumacija velike količine hrane od jednom spriječit će zatvaranje mišićnog prstena jednjaka što će u narednih pola sata nakon obroka izazvati refluks.

Najrizičnija skupina za razvitak ove bolesti predstavljaju osobe koje tijekom radnog dana slabo jedu, a pri kraju dana, nakon povratka s posla, obilno večeraju nakon čega odmaraju u ležećem položaju.

Ležanje nakon velikog obroka izlaže mišićni prsten jednjaka još većem stresu jer ga pod utjecajem gravitacije hrana pritišće i aktivira njegovo otvaranje što dovodi do povrata sadržaja i jednjak.

Simptomi želučanog refluksa

Simptomi želučanog refluksa obično su vrlo očiti i osobe koje pate od refluksa ih prepoznaju bez većih problema, manifestiraju se kao:

žgaravica,
pečenje u području ispod prsne kosti,
bol i pečenje koji se šire u vrat,
ždrijelo pa čak i u lice,
bol i pečenje nakon jela ili u ležećem položaju,
vraćanje želučanog sadržaja u usta,
jako izlučivanje sline,
otežano ili bolno gutanje.

Ako se uz navedene simporome razvije i upala grla, promuklost, često podrigivanje i štucanje, bijela sluznica usta i jezika, naslage na zubima i pojava kvržica u grlu, može biti riječ o daljnjem napretku bolesti koje se u medicini naziva GERB, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest o kojoj više možete pročitati ovdje.

Liječenje želučanog refluksa

Za neutraliziranje želučane kiseline može se koristiti antacid koji se uzima sat vremena nakon jela te prije spavanja. Cimetidin i ranitidin su lijekovi koje liječnik može prepisati osobama koje pate od refluksa kako bi se smanjila kiselost želuca.
Postoje također i kolinergički lijekovi koji djeluju na sam mišićni prsten jednjaka tako što ga čine snažnijim i sprječavaju njegovo neželjeno otvaranje. Takve lijekove, kao što su betanehol ili cisaprid, prepisuju se na recept.

Ipak, najuspješnija metoda liječenja želučanog refluksa jest promjena načina prehrane i gubitak viška masnog tkiva.

Prehrana protiv refluksa želuca

Način ishrane jedan je od najvažnijih faktora borbe protiv refluksa želuca. Važno je podijeliti dnevni unos hrane u 5 manjih obroka kako bi pritisak na mišićni prsten jednjaka bio što manji.

Također, preporučuje se izbjegavati lijeganje nakon obroka.

Potrebno je izbjegavati prženu i masnu hranu koja se teže probavlja i stvara više želučane kiseline, pa tako u popis zabranjene hrane pripadaju:

prženi krumpirići,
prženi luk,
maslac i margarin,
mlijeko,
sir i vrhnje,
masno meso i mesne prerađevine,
deserti i grickalice bogati mastima (poput sladoleda i čipsa),
gotovi umaci i preljevi,
sol.

Voće i povrće s visokim udjelom kiselina također može uzrokovati refluks, pa treba smanjiti unos naranči, limuna, limete, grejpa, ananasa, rajčice i paprike.

Kofein u većim količinama može izazvati opuštanje mišićnog prstena jednjaka, pa je potrebno vrlo pažljivo dozirati kavu, čokoladu, energetska pića, crne čajeve i ostale napitke s visokim udjelom kofeina.