Razvod roditelja značajno utječe na razvoj astme kod djece

08.04.2015

Raspad obitelji može značajno utjecati na povećanje rizika od razvoja astme kod djece i to za gotovo trećinu. Djeca izložena razvodu svojih roditelja ili ona koja odrastaju uz roditelje koji imaju problema s alkoholom, imaju znatno povećan rizik od dijagnoze astme.

Osim razvoda, na djecu negativno utječe i nasilje u obitelji, problemi koje roditelji imaju s alkoholom ili drogom, njihovo depresivno ponašanje, psihološke bolesti ili sklonost samoubojstvu. Samo jedan negativni učinak na djetinjstvo može povećati šansu od astme za 28 posto, otkriva novo istraživanje.

Ukoliko bi djeca bila izložena svim negativnim učincima od strane roditelja tijekom odrastanja imaju dvostruko veću šansu za dijagnozu astme od djece koja odrastaju u stabilnom obiteljskom okruženju. Stres je jedan od glavnih okidača koji pogoršavaju poteškoće s disanjem.

Znanstvenici su kako bi otkrili odnos između, loše situacije u kući i razvoja astme ispitali roditelje više od 92 000 djece. Glavni autor istraživanja Robyn Wing je izjavio: 'Od sve djece koja su sudjelovala u istraživanju, 31 posto njih je bilo izloženo najmanje jednom negativnom učinku i to najčešće životu s roditeljima ili skrbnicima, koji su se razveli.'

Djeca su osjetljiva na brojne štetne čimbenike kojima mogu biti izloženi u kućnom okruženju!

izvor: cafe.hr/dailymail

Tagovi: astma djeca

loading...