Razlika između industrijskih i domaćih krema

krema za lice, linalol, Metilparaben, Glicerol, Aqua, kozmetički preparati, vitamin a, sojini proteini, mladolika koža, njega, starenje, krema za lice, krema za ruke, raznorazne kreme, anestetičke kreme, Stimulacija kože, ulje, suha koža, eterična ulja, Ulje majčine dušice, koža, prirodno sredstvo, načini, lice, znakovi, zdravstveni problemi

One pružaju taj brzi, ali samo površinski i privremeni efekt, kaže aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Lice ne zna lagati 

Naše je lice, za razliku od ostalih dijelova tijela, neprekidno izloženo vanjskim utjecajima, poput sunca, vjetra i smoga, pa treba snažniju zaštitu i njegu. Moglo bi se reći da lice ne zna lagati jer se na njemu najprije vide godine, ali i način života. Zbog toga smo na njegov izgled najviše osjetljivi, a prva fronta borbe za ljepšu kožu i mladoliki ten počinje kremom koja hrani, vlaži i štiti kožu od neželjenih utjecaja.

U cijeloj paleti krema za lice koje se nude na policama i mame nas u reklamama, teško je odabrati baš onu koja će u potpunosti zadovoljiti specifične potrebe naše kože, vratiti joj sjaj i elastičnost, ispraviti nepravilnosti i činiti to godinama. Kremu koja će nam odgovarati cijeli život i prilagođavati se našim potrebama i promjenama teško je pronaći na bilo kojoj polici, ali ju je moguće, potpuno prirodnu, izraditi u vlastitoj kuhinji.

I sami možete napraviti dobru kremu

Izrada prirodne kreme za lice više nije takav bauk kao što se to donedavno činilo. Zahtijeva malo predanosti oko nabave sastojaka, malo spretnosti u kuhinji i dobru formulu za izradu kreme koja će biti prirodna, bez aditiva i kemijskih konzervansa, specijalno napravljena za našu kožu. Možda zvuči nevjerojatno da sami možemo napraviti sasvim dobru kremu za lice, koja će ublažiti bore ili smiriti upale, a neće stajati puno. No doista možemo.

Sjetite se samo kako su naše prabake i bake u tome bile pravi virtuozi jer su same izrađivale kreme, sapune i većinu pripravka za njegu lica i tijela. Njima je to bilo normalno jer pripravke nisu imale gdje kupiti. Danas je ponuda bogatija, reklamna industrija jača, a život je brži pa su te prokušane formule za izradu prirodnih pripravaka pale u zaborav i izgubile se negdje u starim bilježnicama i kuharicama.

Nevenova mast 

Novi trendovi i vraćanje zdravim životnim navikama otvorili su te zaboravljene bilježnice i recepte za prirodnu kozmetiku. Stare formule dopunjene su i prilagođene današnjim uvjetima i novim spoznajama, tako da prirodna kozmetika nikada nije bila izdašnija i kvalitetnija. Kao jedan od primjera mogu poslužiti nekadašnje nevenove kreme koje su se prvotno izrađivale od svinjske masti.

Danas je ta svinjska mast zamijenjena finim shea ili kokosovim maslacem koji imaju sve potrebne certifikate (biouzgoj, prirodni načini dobivanja), zbog čega još bolje njeguju kožu pa je ta nova nevenova mast postala još kvalitetnija krema za njegu nadražene i ispucale kože.

Prirodna kozmetika potiče kožu da "radi" 

Prirodna krema za lice i općenito prirodna kozmetika vraća koži izgubljenu elastičnost te je potiče da ojača i obnovi prirodne funkcije, poput reguliranja vlažnosti i masnoće. Zbog dugotrajne upotrebe industrijskih krema, naša je koža postala lijena i čeka da se sve dogodi „izvana". Industrijske kreme pružaju taj brzi, ali samo površinski i privremeni efekt, pa imamo osjećaj da su nam u trenu popravile kožu jer su joj vratile masnoću ili vlažnost.

No pri tome su nam u organizam unijele i različite dodatke, poput konzervansa, boja, mirisa, sumnjivih kemijskih spojeva i omekšivača kože, od kojih većina nije do kraja ispitana. Prirodne kreme nam omogućavaju da kontroliramo što kroz kožu unosimo u organizam. Uvijek možemo imati točan uvid u sve sastojke kako bismo izbjegli alergije, i odabrati ih tako da budu prilagođeni našoj koži, mirišu kako želimo, ne zagađuju okoliš te da većina sastojaka bude jestiva.

izvor: sensaklub.hr