Raste broj pacijenata koji se žale na bolove u grlu

angina, upala grla, lijek, upala grla, lijek, grlobolja, prehlada, upala grla, grlobolja, kronične grlobolje, pomoć, lijek, grlobolja, grlo, kronične grlobolje, Metode liječenja, grlobolja, navike

Bakterijska upala grla, ili u narodu često nazvana gnojna angina, bolest je sluznice grla koju uzrokuju bakterije od kojih je najčešći streptokok ili stafilokok. Od gnojne angine mogu oboljeti i odrasli i djeca, ali prvenstveno osobe slabijeg imuniteta tj. obrambenih snaga organizma. Često se javlja kod osoba koje borave u zatvorenim, nedovoljno prozračenim prostorijama u kojima boravi veći broj ljudi, i to najčešće u zimskim mjesecima. Gnojna angina se može javiti kao samostalna bolest, ali i kao komplikacija prehlade, gripe, upale uha ili sinusa.

- Bakterijska upala grla počinje naglo, a osim simptoma kao što su grlobolja, promuklost, kašalj, javljaju se i opći simptomi: bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost, povišena temperatura iznad 38 stupnjeva praćena groznicom i preznojavanjem. Bakterijske upale grla zahtijevaju antibiotsku terapiju pa se u ovom slučaju potrebno javiti liječniku. Ne preporučuje se uzimati antibiotike "na svoju ruku" jer se time pospješuje razvoj otpornosti bakterija na antibiotike, kaže za Večernji list mr. ph. Miljana Zovko.