Rak više nije smrtonosna, već kronična bolest

tumor

... ponedjeljak počeo u Zagrebu s porukom da rak više nije smrtonosna, već kronična bolest s kojom preživljava oko 70 posto oboljelih, čija je kvaliteta života u fokusu medicine 21. stoljeća.

Na skupu je 120 sudionika, predstavnika 15 zemalja s pet kontinenata. Oni će tijekom tri dana predstaviti modele kako unaprijediti ranu detekciju, prevenciju, liječenje i rehabilitaciju od zloćudnih bolesti, ali i skrenuti pozornost javnosti da dijagnoza raka danas ne znači smrt, rekao je predsjednik kongresa, zagrebački psihijatar Veljko Đorđević.

Cilj je, istaknuo je, stvoriti mrežu sveobuhvatnog pristupa bolesniku jer mnoge stvari još uvijek ne funkcioniraju dobro. Na kongresu će do 25. listopada biti obuhvaćene brojne teme, od zdravstvene promocije i prevencije, preko različitih modaliteta liječenja, suportivne onkologije, palijativne medicine, psihoonkologije, komunikacijskih vještina u onkologiji, umjetnosti i onkologije, do zdravstvenih politika i rada udruga pacijenata.

Organizatori su zagrebački Institut za kulturu zdravlja zajedno s Međunarodnim koledžom medicine usmjerene prema osobi iz Geneve, a na otvorenju skupa, uz ugledne goste iz svijeta, bili su rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Kao cilj zdravstvene politike na kongresu je istaknuto smanjenje čimbenika rizika u idućih 10 godina i promjena načina života, a poseban naglasak stavljen je na pušenje, prekomjernu tjelesnu težinu i fizičku neaktivnost, po čemu je, istaknuo je hrvatski onkolog Eduard Vrdoljak, Hrvatska u samom europskom vrhu.

Zagreb je drugi put domaćin takvog kongresa, prvi je održan prije četiri godine kada je tema bila edukacija studenata i zdravstvenih profesionalca da ne gledaju samo simptom i dijagnozu, nego čovjeka u cjelini.

Skup će biti zaključen Zagrebačkom deklaracijom o medicini usmjerenoj prema osobi, o smanjenju pobolijevanja i preveniranju onkoloških bolesti čiji su čimbenici rizika uklonjivi.

HINA